Středa, 17. dubna 2024

Ochránci přírody koupili na Benešovsku les s vzácným lýkovcem

Ochránci přírody koupili na Benešovsku les s vzácným lýkovcem

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) loni koupil velkou část Kupsovy skály u Nesperské Lhoty na Benešovsku. Vyskytuje se na ní lýkovec jedovatý, který kvete časně na jaře a je znám zejména svou jedovatostí. Patří k vzácným druhům naší květeny a na Kupsově skále se nachází regionálně významná populace, řekl dnes ČTK Martin Klaudys z Podblanického ekocentra ČSOP.

Na pozemku o rozloze 4191 metrů čtverečních je zachován fragment přírodě blízké doubravy s bohatým podrostem. Na jeho koupi byly použity prostředky ze sbírky Místo pro přírodu, v níž se shromažďují peníze na výkup ohrožených přírodovědně cenných lokalit. Hospodaření na nich vyžaduje většinou jiný postup než údržba běžných přírodních území.

V uvedené lokalitě nyní hospodaří Český svaz ochránců přírody Vlašim v rámci programu Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka. Navázal na činnost okrašlovacího spolku, který ve Vlašimi působil před 100 lety.

Podblanické ekocentrum pořádá 10. března v rámci cyklu přírodovědných vycházek výlet na Kupsovu skálu s odborným výkladem. Účastníci navštíví i soutok řeky Blanice a Poláneckého potoka a další místa v okolí.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů