Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Své sponzorské příspěvky se rozhodla pozastavit společnost Sokolovská uhelná. Oznámila to vedení extraligových hokejistů Karlových Varů a druholigových fotbalistů Baníku Sokolov. Představitelé obou týmů přiznali, že pozastavení sponzoringu ohrožuje jejich přípravy na další sezonu. Vedení společnosti se tak rozhodlo kvůli ekologickým aktivitám Kritického klubu, který požádal kraj o zvážení ochrany území Lomnických pinek v předpolí dolu Jiří na Sokolovsku, což by mohlo omezit rozsah předpokládané těžby.

Evropa - Jeden z vynálezů Thomase Edisona může brzy skončit. Svět se chystá svítit úsporněji. Británie plánuje zákaz tradičních žárovek, stejně jako Austrálie. Zvažují ho i Němci. Všichni chtějí zavést úsporné žárovky, které by měly snížit emise skleníkových plynů a zpomalit oteplování Země.

Čínský odborník na otázky životního prostředí konstatoval, že v posledních letech se čínské zamoření prostředí hlukem z dopravy a okolního prostředí značně zlepšuje.
Příslušný odborník nedávno v celkovém plánu čínského udržitelného rozvoje uvedl, že od r.1995 Čína začala kontrolovat zamoření prostředí hlukem z dopravy a z okolního prostředí ve městě, dosud se tato kontrola provádí ve více než 300 městech. Výsledek kontroly prokázal, že v posledních letech se čínské zamoření prostředí hlukem z dopravy a okolního prostředí celkově zlepšuje.
Podle zprávy, v posledních letech v oblasti úpravy zamoření prostředí hlukem z dopravy a okolního prostředí Čína posílila dozor a správu nad hlukem při stavebních pracích, v průmyslové výrobě a při společenských akcích. Omezila používání klaksonů automobilů a vlaků v městských čtvrtích. V případě tras, na kterých existuje vážné zamoření prostředí hlukem, podnikla opatření pro snížení zamoření hlukem, omezila hluk dopravy.

Olomouc - Nevábně vyhlížející skládku připomíná už řadu dní okolí historické budovy u botanické zahrady, kterou Olomoučané překřtili na "dům hrůzy". Téměř rok ho obývalo několik romských rodin, jejichž členové se stali postrachem pro kolemjdoucí. Výjimkou nebyly ani bezdůvodné fyzické útoky. Na sto dvacet obyvatel se ze zdemolovaného objektu odstěhovalo zhruba před dvěma týdny a zůstala po nich doslova spoušť.
Nejenže Romové dluží obrovské částky za elektřinu a teplo, teď bude navíc muset vlastník domu Petr Ritter na vlastní náklady odstranit hromady odpadků. äTento nepořádek po sobě nechali původní obyvatelé. Mě jako majiteli nezbývá nic jiného, než to uklidit. Požadovat to po nich by bylo zbytečné,ô konstatoval Ritter. Dodal, že okolí domu bude čisté během několika dní.

Praha - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se znovu zaměřila kvůli nakládání s německým odpadem na šluknovskou podnikatelku Danu Hálovou. Za dovoz německého odpadu už loni dostala více než milion korun na pokutách. Ve svém podnikání ale dál pokračuje s novým povolením přímo v centru Šluknova. Po včerejší kontrole podnikatelce hrozí až desetimilionová pokuta, uvedla televize Nova.
Již dříve nechala Hálová do Sosnové na Českolipsku v 328 kamionech navést téměř 7000 tun německého smetí. Dostala pokuty, odpad měl úplně zmizet. Jenže Hálová areál zamkla a Němci, kteří chtějí odvést zbývajících 2000 tun, se k němu nemohou dostat.

Prachatická radnice se snaží neustále zlepšovat odpadové hospodářství ve městě. Dokazuje to i materiál, kterým se na svém pondělním jednání zabývali radní. Sběrný dvůr například mohou občané od srpna využívat také v neděli, přibyl zde kontejner na stavební suť, čímž se snižují náklady za uložení odpadů na skládce a bylo nově vytvořeno sběrné místo na zpětný odběr elektrozařízení. Přestože občané vyprodukovaný odpad třídí, od ledna byl díky zvýšení zákonem stanoveného poplatku skládkovného a provozních nákladů zvýšen poplatek za odpady na 500,- Kč za osobu na rok. Do dalších let počítá radnice s rozšířením sítě sběrných míst na tříděné odpady, aby docházelo k vytřídění maximálního množství. V budoucnu se vedení bude zabývat také samotným provozem systému, aby nedocházelo k přeplňování kontejnerů. To bude ale samozřejmě podmíněno navýšením finančních prostředků.

V Praze roste počet havárií, při kterých uniklo větší množství nebezpečných látek. Zatím posledním byl čtvrteční případ, kdy hasiči a specializovaná firma likvidovali únik kyseliny sírové z přepravní cisterny v Hostivaři. Velký počet případů souvisí se sílícím provozem nákladních aut, a tím větším počtem dopravních nehod.
Právě při nich dochází k únikům pohonných hmot automobilů nebo přepravovaných chemických látek. Českému rozhlasu to potvrdil vedoucí oddělení vodoprávního a odpadového hospodářství pražského magistrátu Pavel Pospíšil:
"Za rok 2004 jsme měli 16 případů, v roce 2005 23 a loni 46 případů. Nejčastěji to bývají úniky pohonných hmot nebo přepravovaných látek, a to při dopravních nehodách."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů