Sobota, 20. dubna 2024

Areál v Libčanech koupil muž, který tam navezl odpad

Areál v Libčanech koupil muž, který tam navezl odpad

Areál v Libčanech na Hradecku, ze kterého byl ve čtvrtek odvezen poslední nebezpečný odpad, koupil přímo z vazby Václav Etlík, jenž tam původně všechny chemikálie navezl. Uvedla to dnes televize Nova. Obyvatele obce tato zpráva pobouřila.

Starosta Libčan Jiří Polák řekl, že budou monitorována všechna auta, která budou do areálu jezdit. Lidé mají totiž strach, že by se v areálu časem mohly objevit další chemické látky, uvedla televize.

Posledních přibližně 15 tun nebezpečných chemikálií specialisté odvezli do spaloven ve čtvrtek. Po zásahu policie loni v dubnu bylo z areálu odvezeno 600 tun toxických látek, nyní ve skladu zůstávají již jen odpady neškodné pro okolí.

Likvidace nelegálního skladu chemikálií stála přes 30 milionů korun, většinu z potřebných peněz uvolnil stát. Na likvidaci chemikálií se finančně podílely také Královéhradecký kraj, hradecká radnice a obec Libčany.

V souvislosti s případem policie zadržela čtyři muže propojené se společností SNOG HK, které obvinila z přechovávání nebezpečných látek. Česká inspekce životního prostředí uložila firmě SNOG HK za skladování jedovatých chemikálií pokutu deset milionů korun. Firma loni v červenci skončila v konkurzu.

Nebezpečné chemikálie ve druhé polovině loňského června odhalila policie a inspektoři životního prostředí také v bývalém průmyslovém areálu ve Chvaleticích na Pardubicku.

 

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů