Sobota, 20. dubna 2024

Enel chce na Slovensku nové reaktory

Enel chce na Slovensku nové reaktory
Na Slovensku budou stát nové jaderné reaktory, financovat je bude soukromá elektrárenská firma Enel a celý projekt bude ziskový. Start tohoto unikátního projektu oznámil v pátek šéf slovenské vlády Robert Fico. Nové bloky jaderné elektrárny v Mochovcích mají zalepit díru ve slovenské energetické bilanci po odstavení starší atomové elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

Odložený slib

Italská firma Enel koupila předloni většinu podniku Slovenské elektrárne, dominantního výrobce elektrické energie na Slovensku. Přitom se zavázala dokončit stavbu jaderné elektrárny v Mochovcích. Ta byla přerušena kvůli nedostatku peněz v roce 1992.

Enel ale se splněním svého slibu dlouho váhal. Žádal od slovenského státu mnohamiliardové úlevy na daních a další záruky. Později firma tvrdila, že je třeba dokončit různé studie.

Skutečnou příčinou ale bylo to, že firmě by se tak náročná stavba prostě nevyplatila. Při předloňských cenách elektřiny by na výstavbě a provozu dvou nových reaktorů v Mochovcích za čtyřicet let jejich plánované životnosti elektrárna prodělala 1,8 miliardy slovenských korun.

Teprve zdražení elektřiny o více než 14 procent znamenalo, že je projekt jakž takž ziskový - za rok má vynést asi 10 milionů korun. Enel ale napřed musí do stavby dvou bloků v Mochovcích investovat asi 63 miliard korun.

Dotace možné

Zhruba polovina investice se zaplatí ze zisku Slovenských elektráren. Firma totiž na základě privatizační smlouvy s vládou nebude až do roku 2010 vyplácet žádné dividendy. Enel se ale nechce spoléhat jen na vysoké ceny elektřiny a žádá navíc od slovenské vlády daňové prázdniny, zrychlení odpisů zařízení a zvýhodněné úvěry na investice.

Právě tyto vysoké náklady na stavbu atomových elektráren a hlavně astronomická výše pojištění vůči riziku případné havárie omezují rozvoj jaderné energetiky na celém světě. Proto ve většině zemí pomáhá odvětví stát. Jde o výhodné půjčky či o omezení odpovědnosti za škody způsobené nukleární havárií. Ve Spojených státech například vznikl systém dotací na výstavbu nových jaderných elektráren, ve Francii staví atomové reaktory státní podnik Areva.

Také na Slovensku nyní zvažují podporu pro Enel. Mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Bronislav Zvara řekl slovenskému deníku Pravda, že ministerstvo bude o zárukách či podporách s Enelem jednat. Možnosti státní podpory ale výrazně omezují pravidla Evropské unie, jejíž je Slovensko členem.

Povolení stále platí

Enel má přesto při výstavbě elektrárny na Slovensku dvě nezanedbatelné výhody. Na rozdíl od Rakouska, Německa či Belgie není na Slovensku příliš velký politický tlak proti stavbě atomové elektrárny.

Naopak se zdá, že premiér Fico bude za prosazení stavby sbírat politické body - slibuje totiž díky ní zvýšit zaměstnanost a hraje také na strunu slovenské národní hrdosti.

Navíc ekologičtí aktivisté nemohou ani blokovat povolovací řízení na výstavbu nových reaktorů. Podle vlády je totiž výstavba elektrárny v roce 1992 pouze přerušena. Platí tak staré stavební povolení a není ani třeba znovu posuzovat vliv stavby na životní prostředí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů