Čtvrtek, 28. března 2024

U hnízdiště výra je nebezpečná skládka

U hnízdiště výra je nebezpečná skládka
V místech deset let monitorovaného hnízdiště chráněného výra velkého ve Štěnovicích u Plzně vyrostla rozsáhlá černá skládka nebezpečných odpadů. Volně přístupný areál, kde ještě před rokem těžila pražská firma žulu, se zaplňuje kusy starých automobilů, pneumatikami a sudy s vyjetým olejem, který je vylitý i na zemi a v nedalekých tůních. Řekl to Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. Obce začaly případ řešit po tlaku ekologů.
"Jde už o havárii," dodal Makoň, který dnes podal podnět včetně fotografií České inspekci životního prostředí. Ve zdevastovaných budovách je v nádobách 150 litrů vyjetého oleje, obaly od barev, kusy asfaltové lepenky a eternitu. Barely s olejem se musejí podle Makoně co nejdříve zabezpečit, aby je někdo nevylil. Ekologové dnes vyvolali jednání s obcí a přeštickým odborem životního prostředí, po nějž Štěnovice spadají.
"Oblast musíme co nejdříve zajistit," řekla Jitka Vokráčková z přeštické radnice, která shání kontakt na majitele pozemku. Hasiči z Třemošné tam dnes odebrali vzorky. Vokráčková dodala, že poškození území není ještě tak velké, ale uznala, že odstranění odpadu bude stát "hodně peněz". Podle názoru ekologů půjde až o statisíce korun. Štěnovice, které už odtud před půl rokem odvezly za 10.000 korun staré akumulátorové baterie, na to peníze nemají. Odstranění proto provede nejdéle do měsíce pověřená obec Přeštice, která pak bude vymáhat náklady po majiteli skládky. Podle ekologů si sanace zřejmě vyžádá odbagrování vrstvy půdy.
Obec už 15. ledna kontaktovala majitele, který slíbil, že obnoví zátarasy. Nic se ale nestalo. Podle plzeňských ekologů tam ztěží odpad vozí legální opraváři automobilů. Ti musejí mít plán odpadového hospodářství, kterým dokladují, kdo jim vyjetý olej zlikvidoval. "Půjde zřejmě o černé opraváře z místa nebo blízkého okolí," dodal Makoň.
Podle místních lidí byla lokalita, kde jsou tři zatopené lomy, v době těžby kamene, tedy před více než rokem, ve velmi slušném stavu. Štěnovické lomy byly vyhledávaným odpočinkovým místem Plzeňanů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů