Čtvrtek, 25. dubna 2024

Limity pro auta nejsou novinka

Limity pro auta nejsou novinka
David Klimeš se ve svém komentáři Vezměte Bursíkovi monopol (HN 20. února) trefil do černého: nejen voliči zelených, ale také velkých stran chtějí lepší recyklační služby pro domácnosti, méně výfukových plynů v ulicích, zdravější zemědělství nebo rozhýbat moderní, čisté technologie v průmyslu.

Nicméně jedna výtka je skutečně nefér. David Klimeš kritizuje Evropskou komisi, že chystaná legislativa požaduje do pěti let efektivnější motory v autech: "To je přece jen šibeniční termín. Kdyby automobilky věděly s předstihem dekády, že vozy s vysokými emisemi se stanou kvůli evropské směrnici na trhu neperspektivní, měly by šanci svůj výrobní plán pozvolna měnit." Nejde ale o žádnou novinku starou dva týdny.

Že nová legislativa bude vyžadovat menší exhalace a nižší účty za benzin, vědí výrobci natvrdo už od roku 1996. Jenom s jedním rozdílem: tehdejší rozhodnutí anoncovalo ještě přísnější limit (120 gramů oxidu uhličitého na kilometr), než komisaři navrhují nyní (130 gramů). Automobilky se dokonce posléze dobrovolně zavázaly, že znečišťování na mírně vyšší úroveň (140 gramů) do poněkud časnějšího termínu (2009) sníží samy. Ale teď přiznávají, že slib nesplní.

Pouze proto se Komise vrátila k legislativnímu řešení, které oznámila před jedenácti lety, respektive k jeho měkčí verzi. Inovace řidičům prodraží auta, ale ušetří na palivu.

Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů