Úterý, 23. dubna 2024

Oscary dle Ala Gorea: dozelena

Oscary dle Ala Gorea: dozelena
Bylo to trochu legrační. Uprostřed hollywoodského lesku, načančaných toalet od předních módních návrhářů (nejvíc jich prý na červený koberec letos "dodali" Italové Valentino a Giorgio Armani), pěveckých výstupů Céline Dionové a plačtivých děkovných proslovů (pouhých 45 vteřin na osobu) se na ceremoniálu zničehonic zjevil hřmotný Al Gore, někdejší neúspěšný kandidát na amerického prezidenta.

"Chraňme planetu, chraňme klima, chraňme přírodu celé Země, je to naše morální povinnost!" hřímal Gore do publika podobně nepatřičně jako před dvěma týdny na hudebních cenách Grammy. Politicko-ekologická agitka ale na filmové akademiky evidentně zapůsobila.

Goreův dokumentární film natočený podle jeho knihy An Inconvenient Truth - Nepříjemná pravda, získal Oscara pro nejlepší celovečerní dokument (i přesto, že spíš než o plnokrevný film jde o sérii záběrů na Goreovy přednášky o ekologii). A co víc, patřičně angažovaný ústřední song tohoto dokumentu I Need to Wake Up (Musím se probudit) v podání Melissy Etheridgeové v kategorii nejlepší původní píseň dokonce vypálil rybník favorizovánému muzikálu Dreamgirls.

Al Gore tak vystoupal na pódium dvakrát. "Chcete k tomu globálnímu opteplování ještě něco dodat?" pokoušel někdejšího demokratického viceprezidenta herec Leonardo DiCaprio. "Samozřejmě, Leo," odvětil rozšafně Gore. Ještě, že mu na to zbývalo jen těch 45 sekund.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů