Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministri 16 krajín, ktoré ležia v povodí Dunaja a na pobreží Čierneho mora sa v piatok stretli v Rumunsku, kde prisľúbili spoluprácu pri obmedzovaní znečistenia vôd. Dohodli sa tiež na spoločnom postupe pri povodniach na Dunaji, ktoré minulý rok spôsobili rozsiahle škody. Dohodu o spolupráci podpísali predstavitelia Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Českej republiky, Gruzínska, Chorvátska, Maďarska, Moldavska, Nemecka, Rakúska, Rumunska, Ruska, Srbska, Slovenska, Slovinska, Turecka a Ukrajiny. Iniciatívu krajín pre zníženie znečistenia vôd podporuje Rozvojový program OSN, Svetová banka a Európska únia.
Na stretnutí sa zúčastnil aj rumunský prezident Traian Basescu, ktorý okrem iného vyzval na väčšiu medzinárodnú spoluprácu v boji proti globálnemu otepľovaniu. "Počasie nám hovorí, že sme urobili veľké chyby," povedal. "V Rumunsku sme mávali sneh po celé tisícročia... vždy to pre nás znamenalo dobrú úrodu, a tak to bolo aj s dažďom. Ale dnes dážď znamená povodeň a spôsobuje rozsiahle škody," dodal prezident. Svetová banka má rumunskej vláde poskytnúť pôžičku 50 miliónov dolárov na rozšírenie programu obmedzovania vypúšťania hnojív do Dunaja.

Projekty malých vodních elektráren, které chrání životní prostředí a zlepší životní podmínky rolníků, se rychle rozvíjejí na čínském venkově.
Energický rozvoj malých vodních elektráren na venkově by nejen mohl účinně vyřešit nedostatek dřeva na přípravu jídla, ale také by podstatně snížil objem vypouštěného kysličníku uhličitého.
Tento projekt se týká 1600 čínských okresů. Celkově by se tím mohla snížit spotřeba palivového dřeva asi o dvě třetiny. Předpokladá se, že v budoucích 4 letech bude vyřešen problém získávání paliva pro 10 milionů čínských rolníků.

Iluze je to dokonalá. Teplo, vysoká vlhkost vzduchu, štěbetání ptáků. Zurčení vody a k tomu všude plno bujné zeleně a v ní stovky květů orchidejí. Všemožných barev a tvarů. Takový ráj se podařil vykouzlit pracovníkům arboreta Mendelovy zemědělské a lesnické university v Brně.
Jejich právě zahájená výstava orchidejí Interorchid 2007 je největší akcí svého druhu u nás. Universita má totiž také jednu z největších sbírek  těchto obdivovaných cizopasných rostlin v Evropě. Výstava potrvá až do 19. března.

Lodín - Škodu za téměř půl milionu korun způsobil v sobotu v poledne požár na skládce odpadu. Řádění živlu, který pod povrchem skládky stále pracuje, tentokrát odnesl zhutňovací stroj. "Požár se naštěstí obešel bez zranění, ale stroj je zřejmě na odpis," uvedl operační důstojník hasičů Karel Rázek. S ohněm bojovali téměř dvě hodiny hasiči z Nového Bydžova a z Nechanic.

Dne 23.února 2007 se v budově krajského úřadu konala pracovní porada zástupců měst a velkých firem podnikajících v odpadovém hospodářství na území kraje Vysočina na téma naplňování cílů Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina.
Pavel Hájek, náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí informoval o směru kroků kraje Vysočina v podpoře rozvoje odpadového hospodářství v regionu. Následně byly představeny projekty měst Jihlava, regionu Horní Posázaví a Svazku obcí Třebíčska, které mají snahu rozvíjet nakládání se směsným komunálním odpadem ve svém území. Po ukončení prezentace probíhala diskuse, jakým způsobem zkoordinovat jednotlivé projekty tak, aby v kraji vznikl ekonomicky efektivní systém nakládání s komunálními odpady, který bude splňovat požadavky legislativy i cíle Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina. Jedním z výsledků této porady je vytvoření pracovní skupiny, která se bude zabývat možnostmi propojení jednotlivých projektů.
Více informací Zdeněk Fixa, odbor životního prostředí, tel.: 564 602 516

V současnosti zalesňovací projekt pro pekingskou olympiádu postupuje plynule. Do konce roku 2006 byl poměr zalesněné plochy v městě Pekingu už více než 42 procent, 51 procent z nich bylo zalesněno stromy.
Pekingský starosta Wang Qishan dnes na příslušném zasedání uvedl, že pouze zbývá 529 dnů do začátku pekingské olympiády, Peking bude nadále posilovat zalesňovací práce ve městě a usilovat o zlepšení vzhledu Pekingu.
Podle plánu bude v letošním roce Peking usilovat o konstrukci 160 důležitých zalesňovacích projektů, skončí zalesňovací práce kolem olympijského centra a olympijského parku.

V České republice jsou zatím pouze čtyři ubytovací zařízení, která se mohou pochlubit evropskou nebo českou značkou Ekologicky šetrný výrobek. Průkopníky ekoznačky jsou pražské hotely Adalbert a Residence Belgická, jihočeský Sporthotel Zátoň a autokemp Oáza u Třeboně, uvedla Adéla Petrová z Agentury pro ekologicky šetrné výrobky, která pro ministerstvo životního prostředí ekoznačky spravuje. Takzvaný zelený hotel by měl například alespoň 22 procent energie čerpat z obnovitelných zdrojů, neměl by k vytápění používat uhlí nebo by měl svítit úspornými žárovkami.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů