Čtvrtek, 25. dubna 2024

Budějovice se pustí do boje s hlukem

Budějovice se pustí do boje s hlukem

Problémy jsou na třech desítkách komunikací ve městě

České Budějovice se konečně pustí do boje s hlukem, který překračuje povolenou hladinu stanovenou zákonem na bezmála třech desítkách městských komunikacích a působí lidem, kteří zde bydlí, problémy.
Právu to potvrdila náměstkyně primátora Ivana Popelová (ODS).
Zákon o ochraně veřejného zdraví i následné nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku sice platí už od roku 2000, ale většina statutárních měst včetně Českých Budějovic využila možnost požádat si o výjimku, jejíž platnost ale skončila koncem loňského roku. Krajské metropoli proto nezbývá nic jiného, než hledat řešení, jak hladinu hluku ve zmíněných lokalitách snížit na přijatelnou míru, odpovídají dikci zákona. Budějovice sice opět hygieniky požádaly o prodloužení výjimky, ale tentokráte už jim musí předložit plán technických opatření ke snížení hluku na všech místech, jichž se to týká, a také harmonogram, jak jednotlivé kroky budou v průběhu let 2007 až 2015 uskutečňovat.
„Vzhledem k tomu, že jde o dvacet sedm ulic, rozdělili jsme dobu náprav na čtyři etapy. První je ekonomicky nejméně náročná, neboť půjde pouze o omezení vjezdu těžkých automobilů. Týká se mimo jiné ulic A. Trägra, B. Němcové a Husovy v úseku od Strakonické po České Vrbné a začne už letos,“ konstatovala Popelová. Dodala, že příští rok dojde na dva úseky v Nádražní ulici, kde bude nutné vyměnit 167 oken, což přijde městskou pokladnu na více než čtyři milióny korun.
Do roku 2010 by pak měli poznat výrazné zlepšení obyvatelé jedné z hlavních komunikací ve městě Rudolfovské mezi Nádražní a Na Sadech i ulic Žižkovy a Biskupské.

Asfalt je trnem v oku památkářů

„Právě u lokalit v historickém jádru, například u ulice Biskupské, vznikají ale určité střety mezi názory hygieniků, kteří doporučují použít na povrch komunikací speciální asfalt s tlumícím účinkem, a památkáři, kteří trvají na současných dlažebních kostkách. Budeme muset hledat společnou řeč,“ zdůraznil náměstek primátora František Jelen (ODS). Připomněl, že finančně náročná bude i třetí etapa v letech 2010 až 2012, která se bude týkat další části Husovy třídy, Rudolfovské za viaduktem a ulice Na Sadech. Ve zbývající, čtvrté etapě se pak snížení hlukové zátěže dočkají občané v ulicích Karoliny Světlé a Hlinecké.


Vladimír Vácha

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů