Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zavedení biopaliv čeká další odklad

Zavedení biopaliv čeká další odklad
V Česku s největší pravděpodobností ani letos nebudou plošně zavedena biopaliva. Ačkoliv dosud platí termín 1. červenec 2007, vláda se dnes chystá projednat návrh ministra životního prostředí Martina Bursíka na odložení termínu.

Sám Bursík přitom donedávna trval na tom, aby se biopaliva začala prosazovat co nejdřív. "Dohodli jsme se teď s ministerstvy průmyslu i zemědělství na pozdějším datu," potvrdil včera Bursíkův náměstek Jan Dusík. Dvě procenta biosložky do benzinu a nafty se tak začnou přidávat zřejmě nejdřív od ledna 2008. Biopaliva přitom sociální demokraté i ODS slibují řadu let, start ale vždy o rok či půl posouvají.

Římanova výhra

Spokojen je nyní především ministr průmyslu a obchodu Martin Říman: "Posun termínu byl můj návrh. Systém se musí pořádně připravit, aby nemohlo docházet k daňovým únikům." Říman nedávno přirovnal rizika u biopaliv k aféře lehkých topných olejů, při níž šlo o miliardové úniky.

"Nebude možné fyzicky kontrolovat, jestli biopaliva skončila skutečně v nádržích aut, nebo podvodníci jejich dodávku vykázali jen na papíře," varoval Říman. Biolíh, vyrobený pro použití v benzinu z obilí nebo cukrovky, se dá například snadno upravit na líh pitný. Pokud za něj pak podvodníci nezaplatí spotřební daň, vydělají tisíce na každém hektolitru.

S posunutím termínu souhlasí i ministr zemědělství Petr Gandalovič: "Bylo by neodpovědné spustit systém už v půli roku. Na rozdíl od sociálnědemokratických vlád totiž chceme systém bez státní podpory biopaliv. Tím pečlivěji bude ale třeba kvůli možnosti důsledné kontroly změnit další zákony."

Kontroloři ovšem ještě nedávno tvrdili, že jsou připraveni. "Naším úkolem bude hlídat především kvalitu paliva. Využívat k tomu budeme akreditovaných zkušeben. Na odhalování možných daňových úniků budeme spolupracovat s celní správou," řekl šéf České obchodní inspekce Jiří Pěkný.

Na co nejrychlejší odstartování systému také už dlouho tlačí zemědělci. Získají tak vítaný odbyt pro přebytky obilí nebo cukrovky na biolíh, jenž se bude míchat do benzinu. Uplatní také řepku pro výrobu biosložky do nafty. "Je to chyba, neustálé odsouvání data nás poškozuje. Zahraničí nám zase uteče," kritizuje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Ministerstva ovšem tvrdí, že rychleji to nejde. Podle Dusíka by měla dnes vláda schválit návrh zákona o ovzduší. Díky němu bude možné přidávat do paliv od ledna dvě procenta biosložek, od roku 2009 pak 3,5 procenta. "Do konce letošního roku přitom musíme doladit kontrolu, kterou bude mít na starost celní správa za pomoci České obchodní inspekce," dodal.

Bursík prosazuje výběr

Zároveň chce Bursíkův úřad připravit návrhy dalších zákonů tak, aby si řidiči mohli u stojanů pump vybrat. Buď natankují naftu, či benzin jen s několikaprocentní příměsí biosložky. Nebo třeba až s třetinovým podílem (takzvaná bionafta), či dokonce mohou jezdit speciálně upravenými auty na stoprocentní biosložku. Podobný systém je teď například v Německu.

Paliva s příměsí biosložky do pěti procent přitom nemají být nijak dotována. Protože jsou zatím dražší než paliva klasická, může litr nafty nebo benzinu zdražit o několik desetníků. Například Benzina to odhaduje asi na dvacetník. Ceny u různých stanic se však liší často více než o korunu, takže zákazník to ani pocítit nemusí.

Pokud bude v palivech větší podíl biosložky, chce ji stát dotovat. "Ve hře jsou zatím všechny možnosti - vratka spotřební daně, podpora pěstitelům energetických plodin i investic na výstavbu továren na biopaliva," uvedl Dusík.

Země Evropské unie si nejprve daly nezávazný cíl, dosáhnout podílu 5,75 procenta biopaliv do roku 2010. Tento měsíc se však rozhodly přitvrdit - byl určen závazný podíl deseti procent do roku 2020.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů