Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo vyšlo vstříc připomínkám ekologických iniciativ

Ministerstvo vyšlo vstříc připomínkám ekologických iniciativ

VIZOVICE - Svého nesnadného zápasu o zachování co nejlepšího životního prostředí na Vizovicku se nevzdávají členové občanského sdružení Vizovické vrchy, ale ani aktivisté z dalších ekologických organizací a obyvatelé tohoto regionu. Vytrvale sledují všechny kroky krajského úřadu a Ředitelství silnic a dálnic při plánování rychlostní komunikace R49 přes Vizovické vrchy, reagují na ně, poukazují na nedostatky, uplatňují své podněty v připomínkových řízeních, navrhují jiné varianty, které by podle nich byly k životnímu prostředí šetrnější. Významného úspěchu nedávno dosáhli i na ministerstvu životního prostředí.

Čtyřpruhová silnice R49, směřující od Hulína na Slovensko, tak jak ji zanesl do územního plánu Zlínský kraj, má protnout hřeben Vizovických vrchů. Vyvolá poměrně významné kácení lesa a bude mít vliv také na život v okrajových částech několika obcí. Dálniční most by měl překlenout i Lázeňskou ulici s rodinnými domky ve Vizovicích. V Zádveřicích se má kvůli silnici zbourat i několik domů.

"Koncem loňského roku se na 1160 lidí z našeho regionu svými připomínkami aktivně zapojilo do zjišťovacího řízení na posuzování čtyř úseků plánované rychlostní komunikace z hlediska vlivu na životní prostředí. Ministerstvo vyhovělo většině našich zásadních požadavků,” řekl Karel Vondráček, který zastupuje občanské sdružení Vizovické vrchy.

Ministerstvo životního prostředí mimo jiné nařídilo zpracovateli dokumentace pro stavbu této silnice vyhodnocení možnosti sloučení silnic I/49 a R49 v Zádveřicích, vyhodnocení možnosti trasování R49 neobydleným územím mezi částmi Zádveřice a Raková, vyhodnocení možnosti vedení R49 v uzavřeném profilu nebo v zářezu v katastru Zádveřic. Bude nutno také vyhodnotit možnost vedení R49 pod Vizovicemi tunelem, možnost posunu silnice na severní okraj obce Lhotsko, případně sloučení vedení I/49 a R49 v katastru Lhotska, vyhodnotit možnost posunu silnice mimo zastavěné území části obce Bratřejov-Chrámečné. Důležitým stanoviskem ministerstva je také pokyn, aby byla pro všechny čtyři dílčí úseky této silnice zpracována jediná společná dokumentace, takže by se nepostupovalo tzv. salámovou metodou, prosazující jednotlivé stavby bez vazby na celé dílo.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů