Středa, 24. dubna 2024

Velitelé záchranného systému cvičili proti povodním na Jizeře

Velitelé záchranného systému cvičili proti povodním na Jizeře
LIBEREC - Velitelé hlavních povodňových orgánů a složek integrovaného záchranného systému Libereckého kraje v úterý trénovali, zda jsou dostatečně přichystáni na nebezpečné povodně na horním toku Jizery. Při štábním cvičení Povodeň Jizera 2007 se snažili odhalit chyby a nedostatky, které by se při skutečných záplavách mohly vyskytnout.

„Po nedávné vichřici se velký zájem starostů obracel k otázce zajištění náhradních energetických zdrojů při výpadcích elektřiny,“ uvedl hejtman kraje Petr Skokan jeden z problémů vyplývající z cvičení, kterého se zúčastnili i starostové a další funkcionáři z měst a obcí v záplavové zóně řeky Jizery. Podle něj se také zkoušely telefonické kontakty a ověřovalo se předávání výstražných a varovných zpráv.

„Povodňové plány jsou velmi dobře připraveny, lidé znají své úkoly a postupy, jen se některé činnosti dolaďovaly,“ doplnil hejtman, který postupně navštívil Semily, Železný Brod, Malou Skálu a Turnov. „Navštívil jsem turnovskou radnici v průběhu cvičení i proto, že toto město je s 16 tisíci obyvatel asi nejvíce ohroženým sídlem v kraji. Jizera se zde už umí podle známých zkušeností pořádně rozlít,“ upozornil Petr Skokan. Podrobné vyhodnocení chyb a nedostatků objevených při cvičení bude hotové v polovině března.

Blížící se březnové týdny patří mezi období, kdy záplavy v minulých letech ohrožovaly města a obce v okolí Jizery často. V první polovině března roku 2000 napáchala rozbouřená Jizera v Libereckém kraji několikasetmilionové škody a povodně si vyžádaly dva lidské životy.

Cvičení vycházelo z vymyšlené předpovědi meteorologů, jež se velmi podobala skutečnému počasí v březnu 2000. Prudkou oblevu tehdy doprovázely přívalové deště a silný teplý vítr. Rychle tající sníh se špatně vsakoval do promrzlé půdy.

Scénář fiktivních záplav počítal se stoletou vodou a rozlitím řeky v Jablonci nad Jizerou, v Dolní Sytové a v Železném Brodě. Železný Brod postihly nejhorší skutečné povodně v letech 1978 a 2000, v Jablonci nad Jizerou nadělala řeka velké problémy loni v srpnu.

Letos se vodohospodáři neobávají záplav tolik jako loni a předloni, kdy území kolem řeky Jizery a jejích přítoků od Krkonoš a Jizerských hor až po Železný Brod pokrývalo obrovské množství sněhu. Nacházelo se v něm zhruba 200 milionů krychlových metrů vody. Vedle josefodolské, soušské a bedřichovské přehrady ležely loni téměř dva metry sněhu, teď jen několik desítek centimetrů. "V březnu 2000 ale nebylo na horách také mnoho sněhu. V průměru ho tam leželo asi 40 centimetrů," upozornil ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.

V Libereckém kraji se kromě Jizery rozvodňují řeky Smědá, Kamenice, Ploučnice, Nisa a Desná. Na Kamenici, Desné a Nise však na rozdíl od Jizery stojí přehrady a dokážou povodně zmírnit. Když loni v srpnu spadlo za dva dny v horách až 200 milimetrů vody, což je zhruba dvakrát víc než dlouhodobý měsíční průměr, vystoupila řeka v Jablonci nad Jizerou na téměř 4,5 metru. Protékala továrnami, kempem Zátiší a dostala se také do přibližně 20 domů.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů