Sobota, 20. dubna 2024

Obce na Vysočině se chystají investovat do lepšího využití odpadu

Obce na Vysočině se chystají investovat do lepšího využití odpadu

Jihlava - na Vysočině se nejbližších letech chystají investovat stovky milionů korun, aby zlepšily využívání komunálního odpadu, který dosud končí na skládkách. Povinnost výrazně snižovat objem odpadů ukládaných na skládky jim ukládá obecně závazná krajská vyhláška. Odpadky by se po přetřídění ještě daly využít jako palivo, k dalšímu zpracování nebo by se mohly kompostovat. Na stavbu potřebných zařízení by investoři chtěli získat evropské dotace. EU je bude do Česka posílat do roku 2013. 

Kraj začal pro investory pořádat koordinační schůzky, aby si při přípravě projektů mohli předávat zkušenosti a případně na nich spolupracovat, řekl dnes ČTK Zdeněk Fixa z krajského odboru životního prostředí.

Občané dosud třídí plasty, papír, sklo nebo nápojové kartony. Spíš výjimečně se v kraji testuje třídění biologicky rozložitelných odpadů z domácností, jako jsou zbytky potravin nebo tráva ze zahrádek. Například radnice v Havlíčkově Brodě loni lidem nabízela dotované nádoby, v nichž se dají tyto odpady kompostovat.

Podle údajů na krajských internetových stránkách bylo v roce 2005 na Vysočině vyprodukováno kolem 140 000 tun komunálního odpadu. Z nich bylo zpracováno asi 16 procent, čtyři pětiny odpadků skončily na skládkách.

Obce nebo investoři, kteří se zabývají komunálním odpadem, nyní zvažují stavbu nových zařízení na jeho zpracování. Podle Fixy mezi ně lze hypoteticky zařadit i spalovací zařízení. V kraji nelze spalovat komunální odpad, nejbližší spalovna je v Brně.

U skládky v Ronově u Přibyslavi by se odpad mohl třídit soustavou sít. Tak by se vyčlenily kovy, které lze prodat k dalšímu využití. Lehký odpad, jako jsou igelitové sáčky, papíry či kousky dřeva, by se lisoval. Sloužil by jako palivo pro kotelnu, která by byla k tomuto účelu vybudována nebo přestavěna.

"Když tam bude nastaven správný spalovací proces, tak je to mnohem méně škodlivé než spalování uhlí nebo dehtu," podotkl Fixa. Nejtěžší část odpadu by se kompostovala a výsledná hmota by se dala použít třeba při rekultivaci skládky.

Obce na Třebíčsku zatím u skládky v Petrůvkách plánují kompostárnu a bioplynovou stanici s kogenerací, která by ze skládkového plynu vyráběla elektřinu a teplo.

Věra Stejskalová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů