Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ujgurská autonomní oblast Xin Jiang v západní Číně oznámila založení přírodní rezervace pro dropa velkého (Houbara Bustard). Cílem je ochránit tohoto ptáka, který je ve vážnén ohrožení a který má přezdívku „němý pták".
Podle informace Institutu pro ekologii a geografii při pobočce Čínské vědecké akademie v Xin Jiangu, Čína v loňském roce poprvé studovala životní podmínky dropa velkého satelitní technikou. Výsledky studia ukazují, že v Xin Jiangu žije přes 2 tisíce kusů a to především v kazašském autonomním okrese Mu Lei. Drop velký každý rok na podzim odletí z Mu Lei přes Kazachstán a další středoasijské země do Afghánistánu, jižního Pákistánu, Íránu a dalších zemí, kde přezimuje. Na jaře se vrací do Mu Lei.

V Polsku zuri mensi ekologicke povstani. Minuly ctvrtek zacala stavba kontroverzniho useku dalnice, ktery ma vest napric nadhernym udolim reky Rospuda na vychode zeme. Divoke mokrady a lesy jsou unikatnim domovem vlku, rysu, orla morskeho i kriklaveho, tetreva a dalsich zvirat i rostlin, kterym hrozi vyhubeni. Kvuli projektu padne 20 tisic stromu.
Vzedmula se uz nekolik mesicu rostouci vlna odporu. Proti se stavi verejne mineni, media, prezident - zaroven bratr predsedy vlady - ci ombudsman. Vystoupila rada prednich osobnosti, vcetne rezisera Andrzeje Wajdy. Nekolik vedcu vyzvalo Polaky, aby na protest nosili zelene stuzky. Vnedeli se v mestech cele zeme konaly demonstrace na podporu Rospudy. Kampan za zachranu udoli spolecne vedou vsechny hlavni ekologicke organizace v zemi - ale jeji tvari se stal mistni reporter nejvlivnejsiho polskeho deniku Gazeta Wyborcza. Evropska komise anoncovala, ze na vladu poda zalobu pro poruseni unijniho prava.

Praha - Česká republika chce z evropských fondů v rámci operačního programu životní prostředí pro roky 2007 až 2013 směřovat na vodohospodářské investice zhruba 56 miliard korun. Z toho asi 42 miliard má jít na pokles znečištění vod, tedy hlavně na čistírny. ČR s penězi počítá jako s hlavním zdrojem financování pro splnění závazku čistit odpadní vody do konce roku 2010 podle norem EU. Problémem jsou ale výhrady Bruselu ke smlouvám mezi městy a provozovateli vodohospodářského majetku. Potřebné investice do čistíren a kanalizací představují za roky 2006 a 2010 zhruba 46 miliard korun, z čehož zhruba 60 procent mají představovat zdroje z unie. Té se ale nelíbí provozovatelské smlouvy. Bruselští úředníci podle některých odborníků tvrdí, že smlouvy jsou nevyvážené ve prospěch provozovatelů.

Pět haléřů z každé kilowatthodiny vyrobené v jaderné elektrárně odvádí společnost ČEZ na tzv. jaderný účet. Loni tak do něj přispěla 1,3 miliardy korun. S úroky a dalšími příjmy dosáhl celkový zůstatek koncem minulého roku téměř devíti miliard korun. Do ukončení provozu dukovanské a temelínské elektrárny (zhruba v roce 2045) se na tomto blokovaném účtu nashromáždí bezmála 60 miliardám korun. Z něj se se souhlasem SÚRAO uhradí výdaje na uskladnění použitého paliva a ozářeného materiálu včetně výstavby konečného úložiště.

Společnost Du Pont (DD), třetí největší americká chemička, oznámila, že státní podpora ve výši 80 mil. USD, kterou obdrží její partnerská Broin Cos.
Urychlí výstavbu továrny na výrobu etanolu z kukuřičného odpadu o tři roky. Broin, který patří mezi 6 společností, které od vlády dostanou až 385 mil. USD, tak bude moci zahájit výrobu etanolu již v roce 2009. Americká vláda se snaží podporovat výrobu biopaliv aby snížila závislost země na dovozu energetických surovin. Akcie Du Pontu ztrácí o 0,41% a klesají na 51,09 USD.

Krajský úrad životného prostredia v Prešove vyhlásil novú prírodnú rezerváciu Kyjovský prales s piatym stupňom územnej ochrany.
Krajský úrad životného prostredia v Prešove v zmysle Zákona o ochrane prírody a krajiny ustanovil novú prírodnú rezerváciu o výmere  397,4 hektára v oblasti Kyjovský prales. Prírodná rezervácia sa nachádza v okrese Humenné v katastrálnom území Valaškovce – Stred a v katastrálnom území Valaškovce – Juh.
Účelom vyhlásenia prírodnej rezervácie je zabezpečenie ochrany prirodzených  procesov a neobmedzeného vývoja rastlinných a živočíšnych spoločenstiev, prioritných biotopov európskeho významu lipovo-javorové sutinové lesy, biotopov európskeho významu bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy a biotopov európskeho významu silikátové skalné steny a svahy so štrbinovou vegetáciou nachádzajúcich sa v západnej časti Vihorlatských vrchov.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů