Čtvrtek, 28. března 2024

Němci chtějí zrušit v EU žárovky

Němci chtějí zrušit v EU žárovky
Za pár let by z českých svítidel mohly úplně zmizet klasické žárovky. V celé Evropě by je totiž mohly nahradit úsporné fluorescentní zářivky - tedy alespoň pokud se vyplní představy německého ministra životního prostředí Sigmara Gabriela.

Podle Gabriela, jehož země nyní předsedá Evropské unii, by Brusel měl zakázat prodej tradičních žárovek, v nichž se většina energie mění při žhavení vlákna na teplo, a nikoli světlo. Ministr to navrhl v dopise eurokomisaři pro životní prostředí Stavrosu Dimasovi.

"Evropa si už nemůže dovolit výrobky, které mají, jako tradiční žárovky, jen pětiprocentní účinnost," napsal Gabriel podle listu Bild am Sonntag. "Je třeba zavést ambiciózní kritéria zákonem."

Gabrielova iniciativa je dalším z laviny návrhů, které se v Evropě v poslední době objevují. Jejich deklarovaným cílem je snížit emise a bojovat proti globálnímu oteplování. To se stává stále větší politickou prioritou na úrovni unie i členských států, a bude za týden hlavním tématem ekonomického summitu EU.

Žárovkám odzvonilo

Evropská komise na dopis oficiálně nereagovala. Dimas ho totiž podle své mluvčí Barbary Helfferichové ještě nečetl.

Obecně ale vyřazení klasických žárovek fandí. Evropské emise CO2 by totiž díky tomu ročně klesly o 25 milionů tun."Jakékoli opatření, které šetří energii a životní prostředí, je dobré. Jestli k tomu potřebujeme novou legislativu, je jiná věc," říká Helfferichová. Podle ní jdou ale úvahy o úplném zákazu klasických žárovek příliš daleko. Komise by prý spíš zvažovala zvýšení norem pro energetickou účinnost svítidel. Zároveň prý musí brát v potaz, že fluorescentní zářivky obsahují jedovaté materiály, zejména rtuť, a musí se recyklovat.

Fluorescentní zářivky získávají na popularitě i v Česku. Jsou sice až pětadvacetkrát dražší než klasické žárovky, ale mají mnohem delší životnost a ušetří 80 procent elektřiny. Investice do nich se vyplatí už za rok.

Podle Romana Ostertága, vedoucího marketingu českého zastoupení firmy Osram, která je jedním z největších světových výrobců světelných zdrojů, se v Česku zatím prodává stále více tradičních žárovek než úsporných zářivek. "Poptávka po nich ale stále roste. Myslím, že obyčejným žárovkám odzvonilo, jejich prodej spíš klesá," říká Ostertág.

Pozitivně se na zářivky dívá i české ministerstvo životního prostředí. "Nepochybně by to mělo význam jak pro úsporu energie, tak pro ochranu klimatu," říká mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Pokud by EU přešla na zářivky, nebyla by první. Austrálie se užrozhodla zakázat prodej žárovek od roku 2010. A stejný krok zvažuje i Británie a Kanada.

Británie otočila

Unie však chce být v boji proti globálnímu oteplování světovým lídrem. Proto se za týden na summitu šéfové států a vlád zavážou, že do roku 2020 společně sníží emise skleníkových plynů o 20 procent ve srovnání s rokem 1990. A pokud se k ní přidají jiné země světa, unie sníží emise o plných třicet procent.

Členové Evropské unie ale možná půjdou ještě dál. Jejich ministři před dvěma týdny odmítli plán zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na celkové unijní výrobě energie na 20 procent.

Ve středu ale Británie nečekaně oznámila, že změní pozici a že tento cíl, prosazovaný Němci, podpoří. Podobný obrat naznačila nyní i Francie.

Část zemí včetně Česka, které tento cíl odmítají, se tak na summitu ocitne pod velkým tlakem největších členů unie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů