Středa, 24. dubna 2024

Limity na uhlí nejsou nedotknutelné, říká Říman

Limity na uhlí nejsou nedotknutelné, říká Říman
Vláda by měla začít diskutovat o zrušení části územních limitů na těžbu hnědého uhlí. Téma, které v rámci stávající trojkoalice patří mezi nejvýbušnější, chce vnést do debaty se Stranou zelených a KDU-ČSL ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. A to přesto, že vládní prohlášení zachování limitů výslovně zmiňuje.

"Programové prohlášení není fetiš. Jde o obecný odstavec, který nezohledňuje všechny okolnosti. Územní limity se od sebe fatálně liší. Měli bychom o tom diskutovat," myslí si Říman.

Není to buď, anebo

V těžbě by se podle něj mohlo pokračovat především v severočeské neobydlené oblasti Bílina. "Je velký rozdíl mezi neobydlenou Bílinou a obydleným Jiřetínem. Limity v Bílině byly před patnácti lety v tehdejší euforii načrtnuty dost nepřesně. Dokonce tak, že technicky znemožňují vytěžit i to, co je ještě před současnými limity," říká Říman, který oblast na pozvání Severočeských dolů tento týden navštívil.

To, že by svými výroky tlačil zelené k tomu, aby si do budoucna vybrali mezi prolomením limitů na těžbu uhlí, nebo stavbou nových bloků jaderné elektrárny, ale Říman odmítá. "Nestaví to proti sobě územní limity nebo jadernou elektrárnu. Osobně bych si ale v tomto případě vybral atomovou energii," podotýká Říman.

Zelení si už vybrali

Ani Strana zelených prý žádný nátlak necítí. "My už jsme si vybrali. Ani prolomení limitů, ani jaderná energie v tomto funkčním období vlády. Programové prohlášení nikdo nehodlá přepisovat. Je to názor pana ministra Římana. Ale samozřejmě můžeme vést na toto téma diskusi," říká předseda zelených Martin Bursík.

K dalšímu rozšiřování těžby uhlí v severních Čechách ani k dostavbě dalších bloků Temelína prý navíc není žádný důvod. "Máme přebytek elektřiny, jsme velký exportér. V budoucnu budeme mít také velký problém se snižováním emisí skleníkových plynů a musíme se orientovat na obnovitelné zdroje, úspory a zemní plyn. Musíme energetiku modernizovat a ne pokračovat v rabování severních Čech a pálení uhlí," říká Bursík.

Proti názoru Strany zelených se ale postavila nedávná zpráva Bezpečnostní rady státu o energetické koncepci. "Energetickou bezpečnost lze budovat a posilovat posílením role jaderné energetiky. K zásobám hnědého a černého uhlí je potřeba přistupovat jako k energetické rezervě," stojí mimo jiné ve zprávě. Velké rezervy má Česko podle zprávy v energetických úsporách, role obnovitelných zdrojů se prý nemá přeceňovat.

Na Bursíkovu žádost měl text zůstat neveřejný. Na svých internetových stránkách jej však zveřejnil Radiožurnál. Předseda zelených svou žádost vysvětluje faktickými nedostatky a chybami v textu zprávy.

Zpráva do půl roku

Topolánkova vláda chce mít do půl roku v ruce novou důkladnou studii. Tentokrát z dílny zvláštní komise s přívlastkem "pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu". Do jejího čela vláda na konci ledna jmenovala šéfa Akademie věd Václava Pačese. Po dvou odbornících mají do týmu dodat i všechny parlamentní strany. "Česko by mělo energiemi šetřit. Prioritou musí být zavádění energeticky méně náročných technologií. Otázkou je, zda to bude stačit. Ve zprávě dodáme objektivní fakta, analýzu současného stavu a prognózu s návrhy řešení v několika alternativách," vysvětluje Pačes. "Říkat teď, zda by se měly rušit limity, nebo začít stavět jaderné bloky, nemá smysl," dodává.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů