Úterý, 16. dubna 2024

Stěny proti hluku? Za 5 let

Stěny proti hluku? Za 5 let

BEDŘICHOVICE - Bydlení u dálnice není med. Své o tom vědí i lidé z malé vesnice Bedřichovice, která je schovaná pod valem hlavní dopravní tepny nedaleko Šlapanic.

S otevřeným oknem směrem k dálnici se nevyspí.

A změna k lepšímu se hned tak nechystá. Nejdříve za pět let, až silničáři přistaví třetí pruh dálnice. Ani to ještě není zdaleka jisté.

"Ve dne už to nevnímáme, ale v noci ta auta pořád duní. Jednou jsem si v létě říkala, jak by se spalo na verandě na čerstvém vzduchu. Hned jsem ale lůžko stěhovala zpět dovnitř. Nedalo se to," popsala svůj život u dálnice Miroslava Čermáková.

Jak dodává, většina z tří set tamních obyvatel už ani nedoufá ve změnu k lepšímu. "Dálnice se stavěla za Husáka a tehdy se nikdo na nic neptal. A jestli se pro pořízení protihlukových stěn něco dělá dnes, to nevím. Jsem už ve věku, kdy se o takové věci nestarám," řekla.

Mladší ročníky Bedřichovických mají více odhodlání proti hluku bojovat, ale výsledku se také nedobraly.

"Dálnici máme doma v přímém přenosu. Manžel se zajímal o protihlukové stěny, říkal, že by stálo za to změřit hladinu hluku, jestli je vůbec přípustná. Ale úřady odpověděly jen v tom smyslu, že jiné dědiny jsou na tom ještě hůře. V podstatě nás slušně odpálkovali," poznamenala Jitka Šmerdová.

Podle ní by možná pomohlo, kdyby za zájmy vesnice více bojovali místní politici. Ti ale mají jiné priority. "V Bedřichovicích hluk z dálnice je, to je samozřejmé. Prioritou ale je plynofikace, která má být letos spuštěna i dokončena. Pak teprve budeme řešit to ostatní," sdělil místostarosta Šlapanic Pavel Horák.

Osada Bedřichovice, která je pod správou Šlapanic, má sice svůj osadní výbor, ale ani ten stavbu protihlukových stěn nedokázal urychlit. "Samozřejmě jsme o tom několikrát hovořili. V prvé řadě chceme zřídit kruhový objezd na křižovatce k Podolí. Pokud jde o hluk, budeme se snažit o nějaká opatření, ale až při stavbě třetího pruhu dálnice," vysvětlil předseda výboru Ivan Vavro.

Zatím jen plány

Dlouhodobý plán na vybudování třetího pruhu dálnice kolem Brna od Kývalky až po Holubice potvrdil Evžen Cigoš z brněnského Ředitelství silnic a dálnic. Projekt je podle něj v přípravě. "Kolem roku dva tisíce deset se má kopnout do země, pokud bude dost peněz. Vznikne třicet kilometrů rozšířené dálnice, kolem které současně postavíme protihlukové stěny. Ale jen tam, kde to bude podle měření nutné," prohlásil Cigoš.

Malým vesnicím, které by o vybudování zábran stály i v případě, že by hluk v jejich okolí byl v normě, doporučil vznést zavčas připomínky k chystané stavbě. Pokud by se totiž stěny nepostavily současně s novým pruhem, druhá příležitost by se mohla naskytnout až za další desítky let.

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů