Pátek, 29. března 2024

Češi zdatně plují na vlně ekologie

Češi zdatně plují na vlně ekologie
Pro Jaroslava Cankaře je ekologie byznys snů. Jako šéf firmy, která vyrábí kotle pro ekologické vytápění, nyní dobývá Evropu.

Jeho firma Atmos loni zdvojnásobila obrat, a soutěží o post jedničky na nejnáročnějších trzích v Německu či Švédsku. "Vyvážíme do dvaatřiceti zemí," chlubí se Cankař.

Expozice Atmosu vévodila o víkendu jedné z nejvýznamnějších evropských přehlídek techniky pro úspory energie v hornorakouském Welsu. Sjíždějí se tam stovky vystavovatelů, počet návštěvníků se blíží sto tisícům.

Když přitom v devadesátých letech firmu rozjížděl, vyrobil za rok několik desítek zařízení. Letos přijel do Welsu s úplně jinou vizitkou: Plánovanou roční produkcí 40 tisíc kotlů, jež nabízí ve dvou stovkách modelů. Odběratele má hlavně v Německu, Rakousku a Švédsku, ale i v Itálii nebo Francii.

Podobně se mohou chlubit desítky dalších českých firem. Například výrobce kotlů Ponast nebo producent briket z biomasy Biomac. Čeští výrobci ekologického a úsporného vytápění patří do evropské špičky.

Potíž je ale v tom, že doma se firmám zatím zdaleka tak dobře nedaří. Především proto, že podpora "zelené" energii je v Česku nesrovnatelně nižší. Drtivá většina místní produkce míří za hranice. "Vyvážíme čtyři pětiny produkce. Domácí trh přitom nechceme opomíjet. Ale ekologická energie u nás potřebuje větší podporu a jasná, dlouhodobá pravidla. Hodně si slibujeme od ministra Bursíka," říká Cankař.

Stejné úspěchy v zahraničí a potíže v tuzemsku má další český producent kotlů, jenž slaví úspěchy i na rakouském trhu, společnost Ponast. I ona v předchozích dvou letech zdvojnásobila výrobu, i když je zatím výrazně menší než Atmos.

"Na export jde přes devadesát procent zboží, vedle Rakouska a Německa míří hlavně do Irska, Španělska nebo na Slovensko," říká výrobní ředitel Ponastu Josef Vávra. Slovensko je přitom podle něj mezi cílovými státy z jiného důvodu, než že by mělo tak velkolepou podporu ekologických opatření. "Jsou tam na tom dokonce snad ještě hůř než my. Ale ceny elektřiny a plynu jsou tam pro rodiny tak vysoké, že často sahají k vytápění jinými zdroji," vysvětluje Vávra.

Také on zdůrazňuje, že čeští spotřebitelé, a tím i podnikatelé z oboru potřebují od politiků skutečnou energetickou vizi. "Jednou se lidem tvrdilo, že se díky podpoře vyplatí přímotopy, pak zase plyn - a všechno pak bylo jinak. Lidé v Česku jsou proto teď nedůvěřiví i vůči ekologické energii," říká.

Firmy: Podpora se vyplatí

Sice ne veřejně, ale v kuloárech o to hlasitěji přitom většina firem z ekologického podnikání kritizuje elektrárenský gigant ČEZ. Vadí jim, že polostátní podnik údajně diktuje pravidla české energetické politiky. Ta se pak zaměřuje především na prolomení limitů na těžbu uhlí nebo rozvoj jaderné energie a ne na podporu obnovitelných zdrojů.

Vávra však hodnotí situaci střízlivě: "Nejde nám o boj proti elektrárenským nebo plynárenským gigantům. Ale vláda musí brát v úvahu, že podporou obnovitelných zdrojů zároveň pomáhá i venkovským regionům a zaměstnanosti. Podporou biopaliv tak vlastně ušetří za jiné dotace do regionů," říká. Uvádí propočty, podle nichž třeba topení na plyn v menším městě zaměstná patnáctkrát méně lidí, než když se využívá vytápění na biomasu.

"Ještě důležitější ale je, že tyhle malé výtopny zase nechají své peníze - mzdy a daně, ve svém regionu," zdůrazňuje Vávra.

Třetina energie je zelená

Zatímco v Česku se nyní přou ministři životního prostředí a průmyslu o další směřování energetické politiky, hostitelská země Welského veletrhu má jasno. Právě země Horní Rakousko je zelené energii zaslíbena.

Biomasa, voda, vítr nebo slunce dávají této oblasti více než třetinu celkové spotřeby energie. Celkem tato spolková země spotřebovává čtvrtinu energie celého Rakouska. Zemská vláda do budoucna sází na rozvoj i úspory. V příštích čtyřech letech počítá se vznikem třiceti nových firem v oboru obnovitelných energií. Mají nabídnout na 1500 nových pracovních míst. A zároveň Horní Rakousko hodlá uspořit desetinu spotřeby energie. Tamní politici vycházejí vstříc tlaku voličů. Ti nepřímo hlasují o podpoře zelené energie nejen občasným pokřikem proti českému Temelínu, ale především obrovskou účastí třeba právě na welském veletrhu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů