Čtvrtek, 18. dubna 2024

Radní Mexiko City budou do práce jezdit na kolech

Radní Mexiko City budou do práce jezdit na kolech
Členové vedení mexické metropole budou každý měsíc alespoň jednou jezdit do práce na kole, aby tak dali příklad obyvatelům a odstartovali kampaň za používání alternativních dopravních prostředků. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na zdroje z radnice.

S výjimkou sanitek, popelářů, policejních a hasičských vozů a podobně "se musíme my všichni ostatní, počínaje šéfem (metropolitní) vlády, pohybovat na bicyklech", oznámil starosta federálního distriktu Marcelo Ebrard.

Iniciativa bude odstartována na Apríla, 1. dubna. Je součástí programu "Prošlapej se městem", jehož nejodvážnějším cílem je snížit počet automobilů v ulicích hlavního města Mexika, stejně jako různých jiných akcí. Patří k nim i vybudování řady cyklostezek, parkovišť a půjčoven kol.

Mexická metropole s 18,5 milionu lidí patří k nejlidnatějším městům na světě. Léta trpí problémy s dopravou, znečištěným ovzduším, nedostatkem parkovišť a neměla ani urbanistickou politiku, jež by propagovala v městské dopravě alternativní prostředky.

Funkcionáři, kteří budou do práce pravidelně dojíždět na kole, budou upřednostněni při výběru místa svého úřadu co nejblíže svým domovům.

Pokud se k projektu připojí i podniky a budou dávat přednost bezmotorové dopravě, mohou získat jisté daňové úlevy.

"Musíme o veřejných prostorách ve městě přemýšlet jinak než doposud. Dosud se za ně tradičně považovaly jen parky či zahrady. Ale teď mluvíme o tom, že veřejným prostorem je celé město a my potřebujeme tento prostor zlidštit," prohlásil jeden z místních úředníků.

Podle radnice zabírají automobily 35 procent plochy města. Bicykly v současnosti tvoří jen 0,7 procenta dopravních prostředků v metropoli. Ebrard chce, aby to do tří let byla dvě procenta a do šesti let pět procent.

Dopravní nehody v hlavním městě způsobují více úmrtí než mnohé nemoci, včetně různých druhů rakoviny. Na vině je i neadekvátní systém signalizace, poznamenal dále.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů