Pátek, 19. dubna 2024

Efektivně v bydlení i ve stavebnictví

Efektivně v bydlení i ve stavebnictví
Úspora energií a hospodářský rozvoj regionu je cílem spolupráce Moravskoslezského kraje a Moravskoslezského dřevařského klastru.

Moravskoslezský dřevařský klastr, Moravskoslezský kraj a Nadace dřevo pro život vyzdvihly potřebu rozvoje efektivního využívání a úspor energií v bydlení a ve stavebnictví. Legislativní požadavky na efektivní využívání energie a obnovitelných zdrojů energie a na snížení čerpání neobnovitelných zdrojů materiálů a energie ve stavebním sektoru založily několik oblastí spolupráce mezi dřevozpracujícími společnostmi a Moravskoslezským krajem.

"Z hlediska vedení kraje je pro mne Moravskoslezský dřevařský klastr významným partnerem, který přispívá k rozvoji regionu, růstu zaměstnanosti a vhodně kombinuje potřeby udržitelného rozvoje s podnikatelským důvtipem. Řada plánovaných technických inovací a investice v oblasti školství činí náš region atraktivním v celostátním měřítku, což mne velmi těší," řekl ing. Pavol Lukša, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Během posledních deseti let spotřeba energií v domácnostech výrazně stoupla. Z hlediska spotřeby energií jsou dnes domácnosti vedle průmyslu, dopravy a administrativních budov čtvrtou nejvýznamnější oblastí. Růst cen energií povede k nutnosti snížit spotřebu energií v domácnostech, to by mělo být zásadním způsobem zajišťováno podporou bydlení s nízkou energetickou zátěží. Domy vznikající jako sandwichové systémy na bázi dřeva, které se vyrábějí v Moravsko-slezském regionu, jsou vhodným stavebním a energeticky úsporným řešením pro bydlení.

"Proto jsme ve spolupráci s ministerstvy, odbornými komorami a Nadací dřevo pro život realizovali soutěž Dřevěný dům 2006, která bude pokračovat druhým ročníkem v roce 2008. Výstava, která dnes v Ostravě končí, představila architektonicko-konstrukční návrhy staveb s využitím dřeva, které mají nižší spotřebu energií i nižší náročnost při průmyslovém zpracování," uvedl ing. Ivo Klimša, prezident Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů.

Úspory energie jsou podmínkou bezpečnosti energetického zásobování, konkurenceschopnosti a zlepšování životního prostředí. Směrnice sjednocující postoje zemí EU a vedoucí k maximální efektivnosti zaváděných postupů mají zásadní vliv na opatření realizovaná v ČR. Úspory energie v sektoru budov pro bydlení a veřejnou správu jsou prioritou evropské strategie udržitelné konkurenceschopnosti a bezpečné energetiky. Cílem je snížení energetické spotřeby o 20 % do roku 2020. Akční plán energetické účinnosti EU očekává dosažitelné úspory energie v bytovém sektoru až o 27 % a v budovách veřejné správy o 30 %.

"Naší vizí je do pěti let vybudovat v regionu růstový dřevozpracující sektor, který bude významným dodavatelem a exportérem dřevostaveb a inovačních komponentů pro dřevěné konstrukce a domy," řekl ing. Jiří Pohloudek, prezident Moravskoslezského dřevařského klastru. "Akční energetický program Evropské unie nás vede k přijímání závazků výrazným způsobem snižovat energie."

MSDK tvoří 27 společností podnikajících v lesnickém a dřevozpracujícím průmyslu a to převážně na území Moravskoslezského kraje. Obrat členů MSDK přesahuje 17 mld. Kč za rok. Firmy jsou významným zaměstnavatelem v regionu, zaměstnávají přes 4.000 pracovníků. Společnosti řídí činnost klastru prostřednictvím účasti na valných hromadách MSDK.

MSDK aktivně vytváří podmínky pro maximální využití synergií výrobního a rozvojového potenciálu v oboru dřevařského a dřevozpracujícího průmyslu a podporuje inovační procesy a výzkum a rozvoj činností provozovaných členy sdružení. Jedním z výzkumně zaměřených projektů je evropský projekt TEMTIS - Vzdělávací materiály pro navrhování a zkoušení dřevěných konstrukcí realizovaný ve spolupráci se Stavební fakultou VŠB-TU Ostrava.

Občanské sdružení MSDK aktivně spolupracuje s krajským úřadem, magistrátem města Ostravy, městskými a obecními úřady, rozvojovými agenturami na projektech rozvojových a sociálních programů členů sdružení a Moravskoslezského kraje.

"Plánované i realizované projekty spolupráce mezi krajem a dřevařským klastrem jsou ukázkou přerodu myšlenek a cílů Nadace dřevo pro život do reality. Podpora využívání dřeva jako obnovitelného zdroje je zde aplikována nejen efektivním využitím tohoto materiálu při tvorbě stavebních prvků, ale také úsporou neobnovitelných energií jak při výstavbě, tak při bydlení," řekl Tomáš Pařík, předseda správní rady nadace, která stála u zrodu myšlenky soutěže Dřevěný dům.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů