Pátek, 29. března 2024

Novoměstští: Kvůli hluku se ani nevyspíme

Novoměstští: Kvůli hluku se ani nevyspíme

Nové Město - Lidé ve vesnicích podél staré státní silnice na Prahu, po které musí nadále jezdit všechny náklaďáky, jsou zoufalí. Kvůli hluku z téměř nekonečného proudu tisíců aut a především kamionů nemohou mnozí obyvatelé Nového Města ani spát, na domech praská omítka.

"Nemůžeme ani otevřít okno, abychom se doma vůbec slyšeli," stěžuje si Albín Gonšenica, žijící ve vile kousek od hlavní křižovatky směrem na Pardubice. U motorestu vedle kruhového objezdu, kde se sbíhá tranzit ze všech tří směrů, na sebe musí lidé doslova křičet. Kvůli ohlušujícímu rámusu okolojedoucích kolon tiráků totiž ani na metr není slyšet vlastního slova.

"Je to tady hrozné od roku 1995, kdy začala kamionová doprava narůstat. Co nám je platné, že osobáky už jezdí po dálnici. To nejhorší, náklaďáky, zůstaly," posteskl si Jaroslav Zavoral, který má dům přímo v jámě lvové, u kruhového objezdu. "Kamionů naopak spíše přibývá, projede jich denně kolem 9000," potvrzuje starosta sousedního Chlumce n. C. Miroslav Uchytil. Přes celý štít domu Jaroslava Zavorala se až k zemi rozevírá prasklina, způsobená vibracemi od aut. Kvůli katastrofálnímu provozu za okny už musel přestavět celý dům. Ložnici má teď v zadní části domu, vepředu se totiž vůbec nevyspal. "Vloni nám slibovali protihluková okna, že to prý upřesní do půl roku. Nikdo se neozval," krčí Zavoral rameny. "Okna by snad měla být namontována v létě," reaguje starosta Nového Města Vladimír Kosina.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů