Pátek, 29. března 2024

Plzeňská teplárenská vyrábí energii z dřevního odpadu

Plzeňská teplárenská vyrábí energii z dřevního odpadu

Plzeňská teplárenská (PT), která zásobuje teplem dvě třetiny plzeňských domácností, vyrobila v lednu 11 procent elektrické energie z dřevního odpadu z lesů a pil. Tento poměr, který je o pět procentních bodů vyšší než průměr loňského roku, si chce podnik udržet po celý rok 2007. PT tak s předstihem jako jeden z mála výrobců energie v zemi, překračuje závazek ČR vůči EU - vyrábět do roku 2010 z obnovitelných zdrojů osm procent elektřiny, řekl ředitel městské teplárny Tomáš Drápela. Firma do dvou let zvýší podíl "zelené elektřiny" na pětinu.
PT, která disponuje tepelným výkonem 454 MW a elektrickým 105 MW, loni využila k výrobě energie téměř 33.000 tun biomasy. Do celostátní sítě tak dodala 34.500 MWh elektřiny, šest procent z celkové výroby. Prvních 30 tun dřevní štěpky z lesů a pil spálila teplárna spolu s uhlím v červnu 2004.
"Postupně vznikl logistický systém pro využívání biomasy k výrobě tepla a elektřiny. Loni jsme dobudovali samostatnou dopravní cestu pro biomasu ze skládky ke kotli za 32 milionů korun," uvedl ředitel.
Její vliv se projevil hned v lednu 2007, kdy PT ze 4300 tun biomasy vyrobila 5100 MWh elektřiny, tedy 10,9 procenta. Firma bude podíl dále zvyšovat. Pracuje na zařízení, které odpadním teplem biomasu vysuší. V květnu zahájí stavbu bloku výhradně na biomasu za 600 milionů až 800 milionů korun. Kotel bude mít tepelný výkon 30 MW a turbína deset MW elektrických. Stavba potrvá do září 2008, kdy by měl podíl elektřiny z biomasy činit 20 procent.
Nový kotel bude podle Drápely schopen spalovat také uhlí. Firma se tak jistí proti tomu, kdyby stát přestal zvýhodňovat výkupní ceny energie z biomasy, s jejímž sháněním má už nyní potíže. "Přes rok přesvědčujeme zemědělce, aby vytvořili sdružení, nakoupili stroje," řekl ředitel.
PT, která ročně spálí 600.000 tun sokolovského uhlí, nahradí od letoška desetinu potřeb ekologickou biomasou. K tomu přibude 100.000 až 120.000 tun dřevního odpadu, které spálí od roku 2009 nový kotel. Náklady na zelenou energii jsou třikrát vyšší než u uhlí. Výhřevnost dřevní hmoty z lesů a pil je v létě téměř srovnatelná, v zimě asi poloviční než u uhlí.
Elektřinu z uhlí a štěpků podnik loni prodával za 1850 Kč/MWh, letos o 110 korun levněji. U nového zdroje na spalování čisté biomasy garantuje zákon o obnovitelných zdrojích cenu 2520 korun 15 let od dostavby zdroje.
Za loňský rok očekává PT hrubý zisk 530 milionů korun, o 100 milionů Kč více než loni. Tržby činily, shodně jako předloni, 1,8 miliardy korun Kč. Z tepla i elektřiny inkasuje firma trvale shodný podíl.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů