Pátek, 29. března 2024

Bursík: Víme, jak naložit s polomy v národním parku

Bursík: Víme, jak naložit s polomy v národním parku

Podle ministra životního prostředí budou čtyři pětiny polomů napáchaných lednovým orkánem Kyrill zlikvidovány a zbylá pětina ponechána přirozenému vývoji.

 

Po úterním setkání se šumavskými starosty tlumočil rozhodnutí správy národního parku a ministerstva životního prostředí jeho šéf Martin Bursík. Jednu pětinu polomů v národním parku, především horské smrčiny, ponechají správci přirozenému vývoji, zbylých osmdesát procent zlikvidují.

"Nebýt obrovských holin, které na hřebenech vznikly v minulosti při kácení kůrovcem napadených stromů, v lednu by na Šumavě padlo daleko méně stromů. Tahle chyba se už nesmí opakovat," řekl novinářům Bursík.

Podle Bursíka mají být vytěženy polomy v nižších polohách a na okrajích parku, aby kůrovec neohrozil okolní hospodářské lesy. "Padlé stromy v těch nejcennějších oblastech zůstanou na místě. Necháme stát i část souší a vývratů, aby sloužily jako kůrovcové lapáky," uvedl ministr.

Ministerstvo hodlá postupně scelit první zóny, které jsou nyní rozděleny na 135 malých ostrůvků. Zasahovat se bude nyní i v některých oblastech prvních zón, kde dosud správci nechávali volnou ruku přírodě. Naproti tomu v některých druhých zónách, tedy v území, kde se smí těžit, lesníci popadané stromy ponechají. Ministerstvo zároveň vydá nařízení, jímž zruší platnost lesního zákona na území parku. Až dosud platilo, že stromy, které zničila kalamita, musely být všechny vytěženy.

Duze se plán líbí
Rozhodnutí si pochvaluje i často kritická ekologická organizace Hnutí Duha. "Znamená to, že se na Šumavě nadále nebudou rozšiřovat pusté, dohola vykácené kopce," komentovala organizace anoncovaný plán ministra životního prostředí ve své tiskové zprávě.

"Pozitivně hodnotíme to, že se udělal další krok ke stanovení jádrových zón v národním parku, kde se ponechá příroda přírodě," řekl iHNed.cz Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Jediná Bláhova výtka vůči ministrovi se týkala velikosti území. "Ta rozloha území ponechaných přírodě podle toho, co bylo řečeno, se zvětší na dvacet procent. My se domníváme, že by to mělo být třicet až čtyřicet procent, tak jak doporučil světový svaz ochrany přírody," uvedl Bláha.

Větrná smršť v parku skácela na 687.000 metrů krychlových dřeva, z toho necelá desetina leží v prvních zónách. Dřevorubci už zpracovali a vyklidili přes 75.000 kubíků dřeva. Správci parku předpokládají, že tímto tempem zvládnou následky kalamity odstranit do července.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů