Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Bursík vyvěsí s tibetským vyslancem v pátek tibetskou vlajku

Ministr Bursík vyvěsí s tibetským vyslancem v pátek tibetskou vlajku

Ministr životního prostředí Martin Bursík vyvěsí společně s tibetským vyslancem Kelsangem Gyaltsenem tibetskou vlajku před budovou MŽP v pátek 9. března v 9:00.

 

Ministerstvo životního prostředí se tak připojí ke stovkám českých měst a obcí a několika krajům v celosvětové akci Vlajka pro Tibet, která má vyjádřit solidaritu s úsilím Tibeťanů o respektování jejich lidských a občanských práv a o skutečnou autonomii v rámci Čínské lidové republiky.

 

Akce Vlajka pro Tibet se celosvětově koná 10. března. Jde o připomínku povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase, ke kterému došlo před 48 lety, tedy devět let poté, co čínská armáda na území Tibetu vstoupila. Podle historických údajů při povstání zahynulo 80 000 Tibeťanů. Porušování lidských a občanských práv v Tibetu světová veřejnost sleduje velmi pozorně i díky aktivitě vedoucího opozičního představitele Tibetu – 14. dalajlámy Tändzina Gjamccha.

 

Akce Vlajka pro Tibet je celosvětovou symbolickou podporou nenásilného odporu Tibetu a jeho obyvatel proti praktikám čínských okupantů. V loňském roce akci podpořilo vyvěšením tibetské vlajky 286 českých a moravských měst a obcí. K dnešnímu dni se tak rozhodlo, kromě MŽP, již 309 obcí a 5 krajů.

 

Ve 13:00 se ministr Bursík rovněž zúčastní tiskové konference, kterou v Poslanecké sněmovně (Sněmovní 4, m. č. 22) pořádá Parlamentní skupina přátel Tibetu.

 

Další informace a kompletní seznam zapojených obcí a krajů najdete na adrese http://www.tibinfo.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů