Sobota, 20. dubna 2024

Evropa v. Amerika: Kdo bude zelenější?

Evropa v. Amerika: Kdo bude zelenější?
Globální oteplování a snižování emisí skleníkových plynů je v posledních měsících hitem v Bruselu stejně jako v Berlíně či Londýně. Koná se bezpočet seminářů, pracovních skupin, konferencí. A boj proti globálnímu oteplování bude také jedním z ústředních témat summitu Evropské unie, který dnes začíná v Bruselu.

Ve stejné době přichází z druhého břehu Atlantiku stále více zpráv o tom, že i američtí politici začínají brát zvyšování teploty v atmosféře vážně. Včetně těch, kteří toto téma dříve ignorovali nebo přímo popírali. Který kontinent má větší šanci, že se stane lídrem v celosvětovém úsilí o zmírnění dopadů lidské činnosti na životní prostředí?

S Němci v čele

Nezanedbatelnou roli v tom, že se boj proti ohřívání planety dostal na samotnou špičku agendy Evropské unie, má Německo, konkrétně kancléřka Angela Merkelová. Berlín nyní EU předsedá a Merkelová v předvečer summitu, prvního pod jejím vedením, vyzvala Evropu, aby převzala vedoucí úlohu v boji s globálním oteplováním.

V rozhovoru pro britský list Financial Times Merkelová varovala, že dohoda o snížení emisí bude jen prvním z řady potenciálně bolestivých kroků, které musí členové unie učinit v boji s globálním oteplováním. Podle současného návrhu by se měla sedmadvacítka zavázat, že do roku 2020 sníží emise oxidu uhličitého o 20 procent.

Na summitu však budou na stole i další "zelené" návrhy. Podle Evropské komise by do stejného data měla EU snížit spotřebu energie o 20 procent, zvýšit podíl biopaliv v dopravě na desetinu a podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny zvýšit na 20 procent.

Ve hře jsou i další, ještě radikálnější návrhy. Zdaleka ne všichni členové unie však sdílejí německé odhodlání.

Ekologie je téma i v USA

Zatímco v Evropě je ekologie součástí politiky už řadu let, v USA přišel významný předěl loni na podzim, kdy ve volbách do Kongresu výrazně uspěli demokraté. "Ekologicky" však začali hovořit i republikáni. Prezident George Bush v letošní Zprávě o stavu Unie připustil, že "globální oteplování je problém".

Zatím to však nevypadá, že by se rodila závazná strategie pro celé USA. Do velké míry dnes záleží na tom, jak "zelení" jsou guvernéři jednotlivých států.

Prim v tomto směru hraje Kalifornie v čele s Arnoldem Schwarzeneggerem. Ten chce, podobně jako eurokomise, snížit emise oxidu uhličitého o čtvrtinu do roku 2020. I mnohé jiné státy USA ale například budují větrné elektrárny. V kurzu jsou také ekologické stavby, množí se firmy, které přispívají zaměstnancům na nákup aut s hybridním pohonem.

Nezodpovězenou otázkou však zatím zůstává, zda se k ekologickému úsilí Evropy a Ameriky připojí zbytek světa. Zatím to tak nevypadá.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů