Čtvrtek, 28. března 2024

Pěstování biozeleniny vynáší

Pěstování biozeleniny vynáší
Přestože ekologické zemědělství je v Česku stále rozšířenější a i prodej biopotravin rok od roku stoupá, biozeleninu u nás pěstuje jen několik málo farmářů. K těm nejznámějším a nejúspěšnějším patří Petr Weidenthaler, majitel zahradnictví Biozelenina Velehrad a nejlepší český ekologický zemědělec roku 1995.

Trnitá cesta k zahradnictví

Pracovat v zemědělství chtěl Petr Weidenthaler už od základní školy, údajně od okamžiku, kdy se mu do rukou dostal leták Střední zemědělské školy v Boskovicích.

K ekologickému zemědělství ho podle jeho slov přivedla výchova rodičů, zájem o zdravou výživu a konec konců i jeho vzdělání - je vystudovaným agronomem.

Po absolvování vysoké školy nastoupil nejprve do zahradnictví, posléze pracoval v jednom brněnském zelinářském družstvu. Po roce 1989 chtěl družstvo zprivatizovat, tento záměr ale nevyšel, a tak v roce 1992 založil společně s několika svými přáteli společnost, která se zabývala ekologickým zemědělstvím. Ta ovšem záhy zkrachovala, a Weidenthaler byl rázem chudší o několik desítek tisíc korun. Přesto se svého snu o pěstování ekologické zeleniny nevzdal a o dva roky později využil nabídky pronájmu zahradnictví na Machové u Zlína.

Půjčil si sto tisíc od banky, dalších sto tisíc od Nadace rytíře Františka Horského, která podporuje ekologické zemědělství, a na poli o rozloze 4,5 hektaru vysázel 25 druhů zeleniny. V roce 1998 své zahradnictví přesunul do Velehradu, kde v současnosti pěstuje na dvou hektarech orné půdy okolo 50 druhů zeleniny. V současné době má jednoho zaměstnance, další dva chce v dohledné době přibrat. V sezoně mu pomáhá také řada brigádníků.

Od počátku podnikání se řídil heslem "Vypěstovat je jen polovina úspěchu!". Proto druhou polovinu energie vždy věnoval prodeji svých produktů. Během sezony, která trvá od března až do Vánoc, jezdí třikrát týdně na zlínské tržiště, kde ve stánku prodá údajně víc jak polovinu vypěstované zeleniny. Druhou částí produkce zásobuje pět pražských a tři brněnské obchody.

Kromě pěstování zeleniny se věnuje i distribuci výpěstků, a to nejen svých vlastních. Ekologicky pěstovanou zeleninu a ovoce dováží nejen z Česka, ale z celého světa. "Dovážím především ty produkty, které nejsme schopni ve velkém množství vypěstovat, a poptávka po nich je přitom veliká," říká Petr Weidenthaler.

Zájem o biozeleninu roste

Zájem o šetrně pěstovanou zeleninu podle Weidenthalera každým rokem roste. "Tržby se nám každoročně zvyšují o 10 - 15 procent," tvrdí. Lidé jeho produkty kupují i přesto, že jsou mnohdy o 80 procent dražší než běžně pěstovaná zelenina.

"Myslím, že oceňují především vysokou kvalitu a také čerstvost naší zeleniny," tvrdí. "Vždyť to, co odpoledne prodávám, jsem ráno sklidil," dodává. Sortiment pěstované zeleniny se snaží vždycky vyladit podle toho, oč je mezi lidmi zájem.

Na otázku zda se vyplatí živit se pěstováním ekologické zeleniny odpovídá, že jemu určitě ano. "Vyplatí se mi to, protože to prostě umím. Ostatně zahradničení se věnuji už od roku 1985," vysvětluje.

Přesto to není žádné snadné živobytí. "Vždycky, když si na počátku roku vypočítávám plánované tržby, radši výsledné číslo vydělím dvěma. Nikdy nevíte, co se může stát," tvrdí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů