Pátek, 29. března 2024

Hejtman Bursíkovo řešení nebere

Hejtman Bursíkovo řešení nebere

Podle Zahradníka je rozhodnutí MŽP o Šumavě nebezpečné

Rozhodnutí ministerstva životního prostředí nechat na zhruba pětině území šumavského národního parku ležet bez zásahu stromy skácené lednovým orkánem označil jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) za nebezpečné.
Kraj, obce či sdružení Šumava 21 požadují důslednou a rychlou likvidaci polomů jako odvrácení hrozby kůrovcové kalamity. O rozhodnutí zpracovat polomy jen na 80 procentech území parku hejtmana nepřesvědčil ani ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).
„Domnívám se, že jde o rozhodnutí velmi nebezpečné, které nebylo dostatečně projednáno s obcemi. Osobně jsem nadále přesvědčen, a nejsem sám, že odpovědnost za dnešek a zítřek vede k jedinému závěru: zacházet s kalamitou jako s kalamitou a všemi silami odstranit všechny její následky ve prospěch člověka i přírody,“ uvedl Zahradník.
Při likvidaci polomů budou nyní správci parku zasahovat i v některých oblastech prvních zón, kde dosud správci nechávali volnou ruku přírodě. Naproti tomu v některých druhých zónách, tedy v území, kde se smí těžit, lesníci popadané stromy ponechají. Ministerstvo zároveň vydá nařízení, jímž zruší platnost lesního zákona na území parku. Až dosud platilo, že stromy, které zničila kalamita, musely být všechny vytěženy.
„Nebýt obrovských holin, které na hřebenech vznikly v minulosti při kácení kůrovcem napadených stromů, v lednu by na Šumavě padlo daleko méně stromů. Chyba se už nesmí opakovat,“ tvrdí naopak Bursík. Jeho verdikt přivítalo Hnutí Duha. „Vytěžit padlé kmeny na hřebenech hor, a otevřít tak větru další cestu dovnitř lesa by byla totální nezodpovědnost. Lednová vichřice byla trpkým poučením, protože ukázala, kam takové vytváření dalších a dalších holin na Šumavě vede. Rozšíření kůrovce a samovolná obnova zdravého lesa pod ochranou suchých stromů zde způsobí menší škody než rozšiřování holin dalšími a dalšími polomy,“ řekl Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí Duha.


Petr Pokorný

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů