Čtvrtek, 28. března 2024

Čína si stěžuje na Bursíka kvůli Tibetu

Čína si stěžuje na Bursíka kvůli Tibetu
Takovou "provokaci" si ještě žádný český státní úřad nedovolil. Poprvé v historii na některém z vládních úřadů dnes zavlaje tibetská vlajka. Spolu s Tibeťanem Kelsangem Gyaltsenem ji na ministerstvo životního prostředí vyvěsí vicepremiér Martin Bursík. Jde o součást akce Vlajka pro Tibet, která připomíná výročí čínské okupace této země. Čínská ambasáda proti tomu hodlá oficiálně protestovat.

"Víme o tom. Vyvěšení takzvané tibetské vlajky na vládním úřadě podle nás nemá nic společného s oficiálním postojem Česka. Chceme se na to ale české vlády zeptat," řekl HN první tajemník čínské ambasády v Praze Peng Pin. "Takové akce česko-čínským vztahům příliš nepomáhají. Tyto aktivity se snaží narušit celistvost Číny," dodává Peng.

Český export neutrpí

Ministerstvo zahraničí má podle své mluvčí Zuzany Opletalové pro Bursíkův krok pochopení, čínskou svrchovanost nad Tibetem ale nezpochybňuje. Podle Bursíka by ale zájem Česka o témata lidských práv ve světě měl ještě zesílit. "Je to v linii české zahraniční politiky. Naše historické zkušenosti nás staví do pozice země, která by měla mít větší odpovědnost a porušováním lidských práv se zabývat," říká Bursík. "Argumenty, že to narušuje obchodní vztahy jsou irelevantní," dodává. Dopadu podobných akcí na obchod s Čínou se neobává ani prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. "Hlavní problém ve vzájemném obchodu je v tom, jak uzavřený je čínský trh a jak otevřený je naopak trh EU. Akce, jako je vyvěšování vlajek, na to nemají prakticky vliv," říká Drábek. Schodek obchodu s Čínou každoročně narůstá. Loni Peking do Česka vyvezl zboží za 128 miliard korun, ještě v roce 1999 to přitom bylo jen 19 a půl miliardy. Opačným směrem loni putovaly produkty jen za devět miliard.

Tři sta tibetských vlajek

Sociální demokraté Bursíkovu akci s tibetskou vlajkou považují za zbytečné divadlo. "Je to spíš snaha získávat body v domácí politice než snaha něco dokázat. Otázka lidských práv v Číně je citlivá věc. Ale podstatné je, aby člověk dal šanci i druhé straně. Spektakulární akce nejsou to pravé," říká stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek.

Na dobrých vztazích s Čínou si ČSSD zakládá. Tehdejší premiér Jiří Paroubek Čínu navštívil v červnu 2005, čínský premiér Wen Ťia-pao mu návštěvu oplatil tentýž rok v prosinci. V Číně jednal i prezident Václav Klaus. Jeho předchůdce Václav Havel se tam na protest proti porušování lidských práv nikdy nevydal.

Vlajky pro Tibet připomínající povstání Tibeťanů proti čínské okupaci se v Česku vyvěšují od roku 1996. Tehdy se k akci připojily čtyři radnice. Nyní se chystá vlajku vyvěsit 318 měst a obcí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů