Pátek, 29. března 2024

Zelený dům v Bruselu je unikát

Zelený dům v Bruselu je unikát
Historický dům na ulici Rue d'Arlon, v samém srdci evropské čtvrti Bruselu, vypadá zvenku úplně obyčejně.

Pod šedou fasádou s řadami oken procházejí do práce každý den stovky úředníků, a nikdo z nich si nevšimne ničeho zvláštního. Nemá ani proč. Výjimečný totiž není zevnějšek, ale útroby budovy. Ty z ní dělají nejen bruselský, ale i evropský unikát.

Příklad pro Evropu

Budova nese název Dům obnovitelné energie a je zcela výjimečná v tom, že spotřebovává energii pouze z obnovitelných zdrojů. Ve vytápění, klimatizaci a ventilaci je energeticky zcela soběstačná, z veřejné sítě odebírá jen část elektřiny.

Dům stojí jen pár set metrů od sídla Evropské rady, kde včera šéfové států a vlád zemí EU začali projednávat strategii na ochranu klimatu. Ta má potvrdit vůdčí roli Evropy v boji proti globálnímu oteplování. A jednou z hlavních částí strategie je i používání "zelených" zdrojů energie.

"Tento dům je příkladem, jak se různé obnovitelné zdroje dají neobyčejně úspěšně použít v praxi," říká Didrik de Schaetzen, mluvčí Evropské rady pro obnovitelnou energii (EREC), která v domě sídlí.

Úředníci EREC se do budovy s téměř 2000 metry kancelářské plochy nastěhovali loni v lednu po rekonstrukci, která netrvala ani rok. Její hlavní částí byla instalace ekologického vytápění. Na dvoře budovy jsou čtyři vrty hluboké 115 metrů, v nichž je umístěno geotermální topení. Voda ze systému vychází o několik stupňů teplejší. Veškeré teplo se uchovává ve velkých izolovaných nádržích ve sklepě.

Ve sklepě jsou také kotle na pilinové kapsle, které jsou asi o polovinu levnější než nafta. Dům jich spotřebuje 30 tun ročně. Po spálení z nich ale zbude necelých 60 kg popela. "Je to vynikající hnojivo, jaké se jinde nesežene, " usmívá se de Schaetzen.

Toto topení využívá dům v zimě. Energii pro klimatizaci získává v létě především ze solárních panelů na střeše. Vedle nich jsou i solární články na elektřinu. Dvoupatrový dům je ale ve stínu okolních věžáků, a proto musí brát elektřinu ze sítě. Vybírá si ale prý jen distributory, kteří získávají proud z obnovitelných zdrojů.

EREC sdružuje výrobce nejrůznějších druhů ekologických technologií. Právě tito výrobci sledovali včera summit EU asi nejpozorněji.

Pokud by si unie stanovila závazný cíl zvýšit do roku 2020 podíl obnovitelných zdrojů na celkové výrobě energie na 20 procent, výrazně by na tom vydělali.

Na to upozorňují odpůrci tohoto limitu. "Nejde o zisk," brání se politický ředitel EREC Oliver Schäfer. "Desítky let je zvýhodněno používání fosilních paliv. V zájmu trhu i klimatu je třeba podpořit ekologické technologie," dodává.

Ideálu lze dosáhnout

Podle něj ale nejde tolik o to, jestli dvacetiprocentní limit bude závazný nebo jen dobrovolný.

"Důležitá jsou konkrétní opatření a strategie na širší používání obnovitelných zdrojů. Také si můžu dát cíl, že do roka budu milionář, ale když nevím, jak na to, milionářem se nikdy nestanu," říká Schäfer.

Dům starý 120 let je podle de Schaetzena důkazem, že ekologického ideálu lze dosáhnout. Odmítá ale říct, za jakou cenu.

"Nebylo by to fér, protože všude jsou rozdílné podmínky. Některé země také tyto technologie dotují," říká de Schaetzen. "Náklady na náš dům byly asi o 15 procent vyšší než normálně, ale rychle se nám to vrátí," řekne nakonec.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů