Středa, 24. dubna 2024

Vlna investic zaplavuje Lipno

Vlna investic zaplavuje Lipno
Lipenská přehrada se stává stále atraktivnější lokalitou. Hlavní pozornost se nyní soustředí do oblasti kolem Frymburka, "rekreační investice" by tam v příštích letech měly překročit 2 miliardy korun.

Největší investici, zhruba 1,2 miliardy korun, chystá firma UBM Bohemia, patřící rakouské developerské společnosti UBM. Nedaleko Frymburka na poloostrově Komářov poblíž hotelu Hruštice chystá rozsáhlý rekreační park. Projekt je koncipován jako kompletně nová vybudovaná šumavská vesnička, která má být citlivě zasazena do okolní krajiny. Rezidentům i veřejnosti nabídne možnosti sportu, zábavy i gastronomie, které v lokalitě zatím chybějí.

Vesnička bude zahrnovat apartmánové domy od studií až po 3 1, řadové domy o velikostech 120 - 140 m2, dvojdomy o rozměrech 2 x 80 m2 spojitelné na 160 m2 i samostatné domy o velikostech 100 - 150 m2. Součástí projektu je infrastruktura včetně náměstí jako přirozeného centra komunitního života. Nebudou chybět možnosti sportovního vyžití od tenisových kurtů přes minigolf až po hřiště na beach volejbal.

Architektonický plán vypracoval Ateliér 8000 architektů Martina Krupauera a Jiřího Stříteckého, jenž v jižních Čechách i jinde v České republice realizoval řadu projektů. V současné době probíhá posuzování dopadu projektu na životní prostředí.

Z výstavby rekreačního parku by měly mít užitek také okolní obce. V rámci projektu totiž UBM Bohemia postaví čističku odpadních vod s dostatečnou kapacitou, aby ji mohli využívat právě obyvatelé sousedních obcí i chataři. Díky tomu se má výrazně omezit neekologický systém kanalizace. Developer v důsledku toho slibuje i zlepšení čistoty vody v lipenské nádrži. Dalším přínosem projektu má být vznik pracovních příležitostí pro místní obyvatele, což je významné v období, kdy některé podniky na Lipensku (například Lira v Horní Plané) ruší své závody.

LETNÍ I ZIMNÍ REKREACE

Projektem UBM ovšem výstavba v této oblasti nekončí. V lokalitě Kovářov začne brzy stavět rekreační domy za zhruba 300 milionů korun českobudějovický Mane Holding. Přímo u Frymburka vyrůstá nový aquapark a čtyřhvězdičkový hotel.

Turistický potenciál lipenské přehrady se ukázal už při investicích v nedalekém Lipně nad Vltavou. V obci Lipno už stojí areál Marina se třemi stovkami apartmánů, jachetním přístavem a aquaparkem. Další apartmány jsou ve výstavbě.

Lipno přitom už několik let není jen letní rekreační oblastí, nabízející vodní sporty, cykloturistiku, golf nebo nověji umělou bobovou dráhu, ale nad obcí stojí také moderní ski areál Kramolín.

Plány jihočeského kraje počítají s tím, že v okolí jezera vyrostou ještě další lyžařská střediska - Smrčina a Špičák. Pod horou Špičák by měly vzniknout na dvě desítky sjezdovek. Odvážné jsou plány na vybudování areálu Smrčina, kde by měla být i čtyřsedačková lanovka. Areál by měl totiž vyrůst na pravém břehu Lipna naproti Horní Plané. Na vrcholu Smrčiny vede česko-rakouská hranice, a tak by podle plánů mělo dojít také k propojení s rakouským zimním střediskem. Zatím plány ski areálu Smrčina narážejí na odpor ochranářů, část území totiž spadá do první zóny Národního parku Šumava.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů