Čtvrtek, 28. března 2024

Evropa sníží emise o pětinu

Evropa sníží emise o pětinu
Evropská unie se během bouřlivých diskusí na summitu v Bruselu dohodla, že se postaví do čela světového boje proti globálnímu oteplování. Do roku 2020 jednostranně sníží emise skleníkových plynů o pětinu a o stejný poměr povinně zvýší používání obnovitelných zdrojů energie.

I když ale ve čtvrtek a v pátek proběhla v Bruselu tvrdá bitva, skutečný boj se čeká až v příštích letech. Klíčové totiž bude, jak se jednotlivé státy a sektory hospodářství o tyto povinné závazky podělí. A už vůbec není jasné, kdo revoluční přechod z fosilních paliv na "zelené" zdroje energie zaplatí.

Lídři všech zemí sedmadvacítky protentokrát odjížděli z Bruselu spokojení. Část zemí uspěla v tlaku schválit ambiciózní politické cíle, a jejich oponenti zase prosadili, že skutečný obsah těchto limitů zatím zůstane prázdný.

Spokojeností zářila zejména německá kancléřka Angela Merkelová, která unii nyní předsedá. "Osobně jsem velice spokojená a šťastná," řekla. "Můžeme předejít katastrofě pro lidstvo." Ani ona ale na tiskové konferenci nedokázala upřesnit, kdo za větší používání obnovitelných zdrojů energie ponese náklady. "To vám ani při té nejlepší vůli nemůžu říct," usmála se a pokrčila rameny.

Topolánkova pětiletka

Merkelová i předseda Evropské komise José Barroso doufají, že díky argumentu nových závazných cílů na emise skleníkových plynů se nyní k Evropě přidají další globální hráči - zejména USA a Rusko.

Merkelová, vyzbrojená dohodou ze summitu, je bude přesvědčovat na schůzce zemí G8, kterou bude řídit už na jaře. Pokud bude svět ochotný přijmout obdobné závazné cíle, Evropa půjde ještě dál a do 13 let sníží emise ve srovnání s rokem 1990 o 30 procent.

Na tom panovala během summitu shoda. Naopak nejspornějším tématem bylo jediné slůvko - "závazně". Státníci se totiž dlouho nemohli dohodnout, zda EU povinně zvýší podíl obnovitelných zdrojů - větrných turbín, solárních panelů nebo spalování biomasy - na 20 procent do roku 2020.

Česko původně návrh odmítalo. Obnovitelné zdroje dnes využívá zhruba z 4,5 procenta a do 13 let podle premiéra Mirka Topolánka může tento poměr "za cenu masivních dotací" zvýšit na nejvýše osm procent. "I kdybychom opravdu spálili všechny stromy a zaplavili ještě řadu vesnic, stejně se na těch 20 procent dostat neumíme," řekl premiér.

Topolánek tvrdil, že návrh mu ze všeho nejvíce připomíná komunistickou pětiletku. Ruku pro něj zvedl až v pátek poté, co Němci usnesení upravili. Od začátku sice bylo jasné, že pětinové zvýšení podílu obnovitelných zdrojů má být průměrem EU a že se o ně členské státy podělí různou měrou. Ale až v pátek text jasně řekl, že konkrétní národní cíle se budou odvíjet od nynější situace v jednotlivých zemích i jejich skladby energetických zdrojů. Navíc pokud nějaký stát nebude souhlasit s cílem, který mu stanoví komise, může ho odmítnout. "S touto formulací jsme spokojeni," řekl premiér.

Unie navíc splnila požadavek, který kromě Česka vzneslo Slovensko a Francie. Uznala, že v zájmu zajištění energetické bezpečnosti a snižování emisí musí diskutovat o jaderné energii. To podle Topolánka "otvírá dveře" k fóru o jaderné energetice - malému úřadu, který by zhruba jednou ročně uspořádal velkou konferenci. Chtěl by ho vidět v Praze. O tentýž úřad ale bojují Slováci.

Zářivky za dva roky

Jinak summit unie nepřinesl velká překvapení. Státníci schválili návrh, aby se podíl biopaliv v benzinu a naftě zvýšil do roku 2020 na 10 procent a naopak prozatím odmítli povinnost vlastnicky rozdělit energetické giganty v rámci liberalizace energetiky.

Nečekané bylo snad jen jedno - výzva komisi, aby urychleně vypracovala návrhy na instalaci úsporných zářivek v pouličních lampách a jejich větší používání v domácnostech. Zákon o pouličním osvětlení má platit od roku 2008 a o domácnostech od roku 2009. Podle komise ale nepůjde o úplný zákaz klasických žárovek.

S výsledky summitu nejsou spokojeni ani ekologové, ani podniky. Podle prvních měla unie být ambicióznější, podle druhých tato politika uškodí konkurenceschopnosti Evropy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů