Pátek, 29. března 2024

Brazílie a USA podpoří biopaliva

Brazílie a USA podpoří biopaliva
Brazílie a Spojené státy se v pátek dohodly na podpoře výroby biopaliv v Severní a Jižní Americe i v dalších regionech. Paliva na bázi etanolu mají pomoci s ochranou životního prostředí a hlavně v Brazílii podpořit chudší vrstvy obyvatel. O dohodě informoval brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva a jeho americký protějšek George Bush, když si prohlíželi závod na výrobu biopaliv u Sao Paula.

Podle Luly je podpora alternativních energií důležitá a měly by se pro ni rozhodnout i další země.

Brazílie aUSA se na celosvětové výrobě etanolu podílejí asi ze 70 procent. Brazílie byla donedávna největším producentem, ale na její místo už se dostaly právě USA. Spojené státy i Brazílie se nyní budou snažit navázat spolupráci v této oblasti i s dalšími zeměmi ve střední Americe, Karibiku, Asii a v Africe. Iniciativa zahrnuje i financování nových technologií.

"Jestliže jste závislí na ropě ze zahraničí, máte problém s národní bezpečností. V globalizovaném světě platí, že pokud se zvýší poptávka v Číně nebo v Indii, zvýší se cena benzinu i ve Spojených státech," podotýká Bush.

Brazílie začala s výrobou etanolu z cukrové třtiny asi před 30 lety, kdy ještě dovážela skoro 90 procent ropy. Naopak v USA se etanol vyrábí hlavně z kukuřice. Energetická výtěžnost z brazilského etanolu je zhruba osmkrát vyšší, než kolik energie se spotřebuje k jeho výrobě. To je mnohem lepší výsledek než u amerického etanolu, kde tento poměr činí 1,1 až 1,7. To je rovněž hlavní důvod kritiky etanolu z USA. Brazílie je největším vývozcem etanolu na světě.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů