Pátek, 19. dubna 2024

Investor slévárny v Brně -Maloměřicích chce dále jednat

Investor slévárny v Brně -Maloměřicích chce dále jednat

Slévárna v Maloměřicích - investor stáhl oznámení - chce dále jednat

Investor záměru Slévárna Maloměřice stáhl oznámení k posuzování vlivů na životní prostředí. Dle jeho vyjádření chce napřed jednat o podmínkách s veřejností a samosprávou a poté teprve pokračovat v realizaci.

Informace o záměru:
Plánovaný přesun provozu slévárny na ulici Jarní (Brno-Maloměřice) bude mít nezanedbatelný dopad na životní prostředí. Proto je důležité, aby se se záměrem seznámilo co nejvíce lidí, kteří bydlí nebo mají zahrádky v blízkosti. Konkrétní body o nichž se bude muset jednat jsou:

- ochrana kvality ovzduší a minimalizace znečištění
- rizika toxických kovů a jejich vliv na zdraví obyvatel
- rizika havárií (zejména zabezpečení propanového zásobníku)
- ochrana před únikem znečištění do vody
- dopad záměru na dřeviny a významné krajinné prvky

V této chvíli se bude hnutí NESEHNUTÍ snažit s investorem dohodnout průběh dalšího informování a projednávání s veřejností mimo formální řízení. Bude důležité vyloučit největší negativní vlivy na životní prostředí a zejména dojít k dohodě mezi investorem a dotčenou veřejností jestli je možné záměr realizovat.

V další fázi zatím plánuje investor znovu podávat Oznámení dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí) a bude možné podávat připomínky k rukám Odboru životního prostředí Krajského úřadu JmK (Žerotínovo nám. 3/5, Brno 601 82). Poté proběhne tzv. Zjišťovací řízení, které zejména stanoví (na základě došlých připomínek občanů a stanovisek orgánů státní správy) jestli bude záměr dále posuzován (tzn. vypracována podrobnější Dokumentace vlivů na ŽP, uloženo vypracování Posudku jiným odborníkem, konáno veřejné projednání a vydáno Stanovisko Krajského úřadu JmK s podmínkami pro následné územní řízení a další řízení) nebo jestli dále posuzován nebude.

ZDROJ: www.ekobrana.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů