Pátek, 19. dubna 2024

Klaus v USA šokoval kritikou ekologie

Klaus v USA šokoval kritikou ekologie
"Vzhledem k tomu, že jde o prezidenta, tak to je tedy extrém," konstatuje novinářka velkého washingtonského deníku. Její údiv ukazuje, že prezident Václav Klaus dokáže překvapit i otrlé zástupce první ligy amerických médií.

Podobné názory na globální oteplování má v americké politice prý už jen senátor James Inhofe, který však nemá podle washingtonské novinářky prakticky žádné politické slovo.

"Jsem tvrdohlavý a jsem konzervativec," říká Václav Klaus za řečnickým pultíkem ve washingtonském think tanku Cato Institute a přítomný český novinář jen zamrká, když vysvětluje, že mezi jeho základní názory patří i přesvědčení, že "sociální demokratismus je jen měkčí formou komunismu".

Posluchači, kteří nic nevědí o realitě české politické scény, ovšem zvednou obočí, až když přijde na největší hrozby, kterým čelí dnešní svět. Jsou to různé falešné "-ismy", a tím nejnebezpečnějším je "environmentalismus".

Zelené náboženství

"Environmentalismus je náboženství", které se podle českého prezidenta snaží změnit lidské chování a ekonomické systémy. Příklad? Strašení "hypotetickým", případně, jak to pojmenovává český prezident, "takzvaným" globálním oteplováním. Tímto "mýtem" nebo také "nesmyslem", jak český prezident tento jev minulý týden během návštěvy ve Spojených státech postupně nazval.

Prezidentova přednáška v Cato Institute ještě směřovala k vesměs spřízněným posluchačům, i když ani tržní liberálové z tohoto think tanku na rozdíl od Václava Klause nejdou tak daleko, že by existenci globálního oteplování vyloženě popírali. Spíše si nejsou jisti, zda je účelné vynakládat obrovské prostředky a zpomalovat podle nich ekonomiku kvůli jevu, jehož budoucí dopad je v tuto chvíli špatně předvídatelný a který navíc může být řešitelný postupně, nově zaváděnými technologiemi.

V jiných zastávkách prezidentovy šestidenní cesty na americkém jihu ale stačilo jen ťuknout na citlivou strunku, a pak už si jen zkoprnělý tazatel foukal rány po nekompromisním vysvětlení Václava Klause.

Kupte si moji knihu

"Pane prezidente, mám tomu rozumět tak, že klimatické změny jsou podle vás jen hypotézou?" táže se na univerzitě v New Orleans hostující indický asistent v oboru inženýrství a přírodní zdroje. V předchozí odpovědi od českého prezidenta slyšel, že názory Al Gorea na řešení globálního oteplování jsou stejně nesmyslné, nebezpečné, a mohou vést ke stejné katastrofě, jako směřovalo komunistické plánování.

"Je to úplný nesmysl. Globální oteplování je prostě nesmysl," říká Václav Klaus a rozhazuje rukama v známém gestu "copak je možné, aby to někdo nechápal?"

Indický asistent už nemá další dotaz, zamyšleně hledí na českého prezidenta, který ale ještě chvíli není k utišení. Vysvětluje, jak se v kdysi komunistickém Československu deset let profesně zabýval matematickou statistickou, a proto ví, že data, která nabízí Al Gore, nejsou reálná.

"Jednoduše: měl byste si koupit moji knihu," uzavře pak Václav Klaus. Indický asistent si prý ale knihu, jak říká novináři po přednášce, nejspíše neopatří. "Každý má právo na svůj názor, mě ale zajímá více vědecký přístup, než jaký má váš prezident," míní asistent.

Debata v Cato Institute se chýlí ke konci. "Já nemyslím, že starost o globální oteplování je náboženství, vždyť je to reálně pozorovaný jev," nechce se jedna z posluchaček smířit s názory českého prezidenta.

"Podívejte, ještě včera jsem byl v Alabamě, kde bylo o 30 stupňů více než tady ve Washingtonu, a přežil jsem to. Takže myslím, že bychom mohli přežít i ten půlstupeň, o který se má zvýšit teplota někdy za deset let," odpovídá český prezident a sál se směje.

Z některých rozpačitých tváří šlo ovšem vyčíst otázku, zda to tedy celé nakonec nemá být jen jeden velký vtip.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů