Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Úředním věstníku EU byl 16. února publikován pracovní program Evropské komise v oblasti veřejného zdraví na rok 2007. Pro tento rok je alokována celková částka ve výši 40 mil. eur. Mezi prioritní opatření patří projekty v následujících podoblastech: á Zdravotnické informace - životní prostředí a zdraví, e-zdraví á Rychlá a koordinovaná reakce v případě ohrožení zdraví á Rozhodující zdravotní faktory
Další informace: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/ site/cs/oj/2007/l_046/l_04620070216cs00270044.pdf

Zajímavé materiály z konference věnované evropskému programu Inteligentní energie jsou nyní k dispozici široké veřejnosti na stránkách Evropské komise. Kromě jiného jsou příspěvky věnovány hlavním tématům této odborné akce, kterými byly cíle stanovené energetickou politikou Evropské unie do roku 2020. K nim patří především snížení emisí skleníkových plynů o 20 %, zvýšení energetické účinnosti o 20 % a zajištění dvacetiprocentního podílu obnovitelných zdrojů energií na celkové spotřebě energií v Unii a desetiprocentního podílu biopaliv na zdejší spotřebě pohonných hmot.
Více na: http://ec.europa.eu/energy /intelligent/events/sew_en.htm

Vítězem soutěže o nejlepší sociální reklamu v rámci festivalu Jeden svět se stal spot OSN nazvaný "100 lidí", který volá po zmenšení chudoby ve světě. Na principu jednoduché matematic-ké úlohy reklama znázorňuje nerovnoměrnost v přístupu k základním životním potřebám, ekonomickým zdrojům, vzdělání apod. Hlasování probíhalo on-line na stránkách ČT. Jako druhá se umístila reklama s názvem "Gold fish" na Aviste Language School, propagující studium cizích jazyků, a na třetím místě skončila reklama Greenpeace "Spermie", upozorňující na toxické nebezpečí.

Společnost Škoda Power získala v Německu kontrakt za 445 milionů korun na dodávku a instalaci zařízení pro spalovnu komunálního odpadu v průmyslové zóně Hochst. Zákazníkem Škody je největší japonský dodavatel komunálního odpadu Ebara Corporation, který v Německu plánuje výstavbu dalších dvou spaloven. Informuje o tom pondělní vydání týdeníku Euro. Dodávka turbíny se uskuteční v lednu 2009 a zprovoznění zařízení je naplánováno na červen téhož roku.

Miliony lidí, kteří cestují letecky do zahraničí, budou platit daň z letecké dopravy podle toho, jak často létají. Vyplývá to z nových plánů britských konzervativců na boj proti globálnímu oteplování.
Cestující leteckou dopravou dostanou každoročně individuální příděl leteckých kilometrů, které budou nezdaněny, a pokud tento příděl překročí, budou muset z dalších cest letadlem platit daně. Stínový ministr financí Konzervativní strany George Osborne konstatoval, že Konzervativní strana také uvažuje o zavedení DPH na letecké palivo pro lety v Británii, případně o dani z každého letu, uvalenou na letecké společnosti.
Osborne zdůraznil, že nové ekologické daně, navrhované Konzervativní stranou, budou vyváženy daňovými škrty jinde. Činitelé Konzervativní strany také s potěšením oznámili, že bývalý americký viceprezident a ekologický aktivista Al Gore tento týden pronese na zasedání stínové britské konzervativní vlády projev o tom, co dělat proti globálními oteplování.

New York - Stále více Američanů bere vážně ochranu životního prostředí a úsilí o jeho zlepšení. A dává to najevo rozmanitými způsoby. V poslední době i tzv. ekologickými svatbami. Červenou barvu, která je odedávna symbolem pravé lásky, mění za zeleň typickou pro milovníky neposkvrněné přírody. Na druhé straně oceánu stále přibývá párů, jež před oltář nevedou pouze vzájemné city, ale prý také společná snaha pečovat o okolní prostředí. Jejich tužbám vycházejí vstříc i specializované svatební časopisy a firmy, jež se starají o hladký průběh slavnostního dne. Se svou troškou do mlýna přispěchal například časopis Brides, určený především nevěstám. Uvádí přesný návod, jak zorganizovat "zelenou svatbu" bez jediné chybičky v různých podobách. Ze zájmu o tento druh svatebních obřadů těží také specializované květinářství, které nabízí výhradně ekologicky vypěstované květiny.
Na své si přijdou i cateringové firmy, dodávající občerstvení v témže duchu. Není nutné zdůrazňovat, že jak ekologicky pěstované květiny, tak vyráběné potraviny vyjdou při nákupu podstatně dráž, než ty běžné.

Společnost ŽDB Group, z impéria podnikatele Karla Komárka, loni ve svém závodě Válcovna, ocelárna a recyklace rozebrala a ekologicky zlikvidovala 1350 vraků aut. Meziročně jde o nárůst téměř o 70 procent. Letos se v bohumínské firmě počítá s padesátiprocentním nárůstem likvidace autovraků, řekl Jiří Gelnar, vedoucí provozu recyklace. Ekologickou likvidaci provádí firma od roku 1999 zdarma. Získané suroviny buď zneškodní, anebo dále zpracovává ve svých provozech.

Americký koncern GE (na snímku viceprezident firmy John Rice) je podle ankety časopisu Fortune nejobdivovanější firmou na světě. Na první místo žebříčku, který volí šéfové patnácti set firem z celého světa, se GE dostala především díky své "zelené politice". Koncern loni zdvojnásobil rozpočet na výzkum a vývoj ekologických zařízení od leteckých motorů až po úsporné žárovky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů