Čtvrtek, 25. dubna 2024

Říman se zastal Drábové proti kritice Bursíka

Říman se zastal Drábové proti kritice Bursíka

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) se v pondělí postavil za předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Danu Drábovou. Tu chce kvůli nedávným nehodám v jaderné elektrárně Temelín odvolat ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

PRAHA - "Ministerstvo průmyslu nesdílí názor, že za poruchy v Temelíně nese odpovědnost SÚJB," sdělil včera Právu Říman.

Kvůli poruchám v Temelíně svolal na čtvrtek schůzku s generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem a Drábovou, kde se chce nechat podrobně informovat o situaci v elektrárně. Z hlediska jaderné bezpečnosti nemají podle Římana poruchy, kterým došlo v posledních týdnech, vůbec žádný význam.

Podle Bursíka ale nese Drábová za problémy klíčovou odpovědnost a místo bagatelizování problémů by měla navrhnout konkrétní opatření a dohlížet na jejich plnění.  Personální změna by podle Bursíka měla přijít tehdy, pokud se ukáže, že úřad nedokázal plnit svoji dozorovou roli. "Minimálně je čas na to, aby paní Drábová začala být nervózní," řekl Bursík.

Bursík Drábovou kritizoval, že kvůli nehodám úřad elektrárně neudělil žádné sankce. SÚJB přitom o pokutách ani nadále neuvažuje. Ředitel jaderné elektrárny Temelín Vladimír Hlavinka připravuje zatím nezveřejněné organizační změny.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů