Středa, 24. dubna 2024

Hradec Králové zvažuje zrušení poplatku za odpad, aby přilákal lidi

Hradec Králové zvažuje zrušení poplatku za odpad, aby přilákal lidi

Město Hradec Králové uvažuje o zrušení poplatků za odpad, aby přilákalo další obyvatele a přesáhlo hranici 100.000 obyvatel. Tím by od státu z daní získalo navíc asi 120 milionů korun. Radnice zvažuje také pomoc studentům s platbami za koleje. S odvoláním na ekonomického náměstka hradeckého primátora Borise Hermana (ODS) to uvedlo Právo v příloze pro východní Čechy. K překonání stotisícové hranice město potřebuje, aby se k trvalému pobytu přihlásilo asi 6000 lidí. Podle Hermana v Hradci Králové již nyní bez přihlášení k trvalému pobytu žije asi 8000 lidí. "Mezi nimi je mnoho studentů," řekl Herman. 

Cestu, kterou zvolila některá města, vyplácení určité finanční částky za trvalé přihlášení, Herman nevidí jako vhodnou. "To se dá použít, když chybí nějakých 500 lidí. Ale když jich je skoro 6000, tak je to složité," řekl s tím, že se svým týmem připravuje pro zastupitele soubor návrhů, jak lidi k trvalému přihlášení více motivovat. Jedním z nich je i zrušení poplatků za odpad, který činí 480 korun za dospělou osobu.
Město jednalo i s okolními obcemi o připojení, ale zatím bez výsledku. Před rokem radnice rozjela propagační akci pod názvem Vaše dobrá adresa, na kterou vyčlenila dva miliony korun. Akce má přilákat nové obyvatele, ale její dopad zatím není vyhodnocen.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů