Pátek, 19. dubna 2024

Bambusový notebook je výzvou pre ekológiu

Bambusový notebook je výzvou pre ekológiu

Projekt Asus EcoBook je viac ako obyčajný notebook, ktorý je namiesto plastov zapuzdrený v bambusovom obale. Výrobca chce poukázať na to, že i do sveta mobilných počítačov môže vstúpiť viac ekológie.

Na dotyk teplé a príjemné puzdro odosobňuje používateľa od industriálnosti, ktorá sa za modernou technikou skrýva. Tak ako je možné biologicky recyklovať kompletný obalový materiál v ktorom je notebook dodávaný, recyklovať bude možné i jeho „šasi“.

Veľkým producentom CO2 emisií je práve svetová energetika. Preto bude nový model vybavený viacerými režimmi pre úsporu energie, ktoré budú špeciálnou LEDkou indikované na ráme displeja. Zelená bude predstavovať plné „nehospodárne“ nasadenie, červená upozorní na to, že sa správate ekologicky a minimalizujete spotrebu na spodnú hranicu.


Ekológia sa má prejaviť i v extrémnej modulárnosti. Jednotlivé stavebné súčasti a dielce budú vrstvené tak, aby i používateľ bez pomoci servisného strediska mohol zlyhanú súčasť vymeniť za novú. Skrutky uvoľnia „sendvičové pláty“ a uvoľnením konektorov bude možné oddeliť nefunkčné komponenty od fungujúcich.

Pribudnú i veci týkajúce sa ergonómie. Netradične veľký touchpad by mal pomôcť, aby sa do sveta notebookov prebojovalo i rozoznávanie písma. Dokážete si predstaviť že začnete na touchpade používať gestá a rozoznávanie písma?

Budúcnosť klope na dvere a EcoBook môže byť zaujímavou výzvou i pre ďalších výrobcov hardvéru. Moderné technológie dokážu využiť z prírodných materiálov maximum, takže masívne nasadenie plastov môže ustúpiť do úzadia.

http://pocitace.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů