Čtvrtek, 25. dubna 2024

Švejk vezl do Sněmovny pochroumaný registr znečištění a petici Budoucnost bez jedů

Švejk vezl do Sněmovny pochroumaný registr znečištění a petici Budoucnost bez jedů

PRAHA – Od známé hospůdky, kde po první světové válce posedával T. G. Masaryk a spisovatel Jaroslav Hašek, dnes směrem k Poslanecké sněmovně vyrazil dobrý voják Švejk. Na trakaři poslancům vezl pochroumaný a zafačovaný integrovaný registr znečištění (IRZ), aby poslancům ukázal co se stane, když přijmou vládní návrh zákona o IRZ. Happening zorganizovalo občanské sdružení Arnika, jehož členové poslancům zároveň předali podpisové archy petice Budoucnost bez jedů II, kterou podepsalo 16206 občanů ČR včetně 70 osobností politického a kulturního života (1). „Naším cílem je zachovat například dostupnost dat o největších znečišťovatelích rakovinotvornými látkami v jednotlivých krajích anebo informace například o obsahu rtuti, hexachlorbenzenu a dalších nebezpečných látek v odpadech. Tento cíl podpořilo ve své výzvě poslancům také 92 starostů a zastupitelů obecních, městských a krajských zastupitelstev a nové a nové podpisy pod výzvou stále přibývají,“ řekl předseda Arniky RNDr. Jindřich Petrlík.

 

Arnika poslance vyzvala, aby nezvedali ruku pro vládní návrh zákona o IRZ, protože by tak veřejnost připravili o řadu důležitých informací o toxických látkách (2). Zákon již byl projednán ve výborech Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. „Požádali jsme poslance, aby naopak podpořili návrhy pro zachování práva na informace, které už na jednání výborů předložili Libor Ambrozek, Robin Böhnisch,  Přemysl Rabas a Věra Jakubková a podpořilo je i Ministerstvo životního prostředí ČR. Pozměňovací návrhy ale na jednání výborů neprošly. Poslední záchranou dostupnosti informací o toxických látkách je tedy projednávání zákona na schůzi Sněmovny, která právě dnes začíná,“ řekl Petrlík.

 

Zástupci Arniky Sněmovně předali také známý symbol tří opic, které se drží za uši, oči a ústa. „Chceme, aby opice poslancům připomínaly co se stane, pokud zákon nechají projít. Věříme tomu, že většina z nich nechce, aby veřejnost nic neviděla, neslyšela a nemohla do ničeho mluvit. Alespoň co se týče úniků škodlivých látek do prostředí,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

 

Po přijetí zákona by například z loňského žebříčku deseti největších znečišťovatelů styrenem zůstali v celostátní statistice IRZ pouze dva: ACO Industries, k. s. Přibyslav, který se umístil na šestém místě, a devátý Kaučuk, a. s. Kralupy nad Vltavou. Podniky ze špičky nelichotivé tabulky by z registru zmizely úplně. „Povinnost ohlašovat informace do IRZ by přestala platit pro celá průmyslová odvětví. Například v registru sestaveném podle nového zákona by za rok 2005 nebylo možné dohledat informace nejméně o 113 firmách. Připočteme-li k tomu i informace o látkách v odpadech, zmizela by podle posledního hlášení do IRZ data od 281 podniků, tedy třetina těch, které ohlásily informace o vypouštěných látkách,“ upřesnil Petrlík.

 

Více informací o celém problému Arnika zveřejňuje na stránkách: bezjedu.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů