Úterý, 23. dubna 2024

Miliardy na čističky váznou v Bruselu

Miliardy na čističky váznou v Bruselu
Evropská komise opět pohrozila, že Česku nedá peníze na vodohospodářské projekty, především čistírny odpadních vod. Zhruba šest miliard korun je v ohrožení, protože Brusel odmítá přijmout ústupky české strany a považuje je za nedostatečné. Vyplývá to z dopisu komise českému ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi, jehož text získala ČTK.

Spor s komisí se táhne už dlouho: Bruselu se nelíbí především dosavadní dlouhodobé smlouvy mezi městy a provozovateli vodohospodářské infrastruktury. Komise se obává, že kdyby do Česka poslala peníze, dotovala by tak hlavně soukromé vodárenské společnosti.

Česko slíbilo, že v některých případech znovu udělá výběrová řízení na provozovatele. Podle Bruselu ale není zaručena průhlednost takových řízení. Druhá výtka směřuje na délku smluv mezi provozovateli vodohospodářské infrastruktury a například městy. V současnosti nejsou výjimkou smlouvy s dobou trvání 25 let. Česko se chce pokusit některé smlouvy zkrátit na 10 až 15 let. Generální ředitel komise pro regionální rozvoj Dirk Ahner ale v dopise Bursíkovi dosavadní sliby Prahy odmítl.

"Dospěli jsme k závěru, že navržená opatření neodrážejí porozumění smlouvě o financování vodohospodářských projektů z kohezního fondu," uvedl úředník.

Česká republika komisi už jednou ustoupila, aby získala dotace pro čtyři čističky v hodnotě zhruba 1,7 miliardy korun. Teď jsou ohroženy další projekty.

Bursík ovšem připustil, že sám má o českých projektech určité pochyby. Zkoumá právě smlouvy obcí s vodárenskými společnostmi. Kvůli tomu se také zpozdilo odeslání žádosti o dotace do Bruselu. Dokumenty ministerstvo poslalo s několikahodinovým zpožděním oproti uzávěrce 28. února.

Další potíže jsou podle Bursíka v tom, že projekty mají čerpat z evropských zdrojů, pro jejichž rozdělování ještě neexistují pravidla. Projekty by měly být financovány z takzvaného operačního programu životní prostředí. Metodiku na příští léta ale Brusel v současnosti teprve chystá. Problém je také se spolufinancováním projektů, protože náklady na ně se postupem doby zvyšují kvůli změnám měnového kurzu a zdražování.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů