Pátek, 19. dubna 2024

Primátor uspořádal seminář o Pankráci. Ovšem až po povolení mrakodrapů.

Primátor uspořádal seminář o Pankráci. Ovšem až po povolení mrakodrapů.

PRAHA – Primátor Prahy Pavel Bém pořádá tento čtvrtek a pátek seminář o dostavbě  Pankrácké pláně „Rozvoj města a odkaz minulosti“. Zúčastnit se jej mohou jen vybraní hosté, mezi nimiž převládají zastánci výstavby mrakodrapů. Seminář se navíc koná krátce poté, co magistrátní Odbor památkové péče, kultury a cestovního ruchu vydal pro mrakodrapy povolení. „Magistrát se tak pojistil, že ať už účastníci dospějí k jakémukoli závěru, na právní stav celého projektu to nebude mít žádný vliv,“ okomentoval situaci Martin Skalský se sdružení Arnika.

„Po letech mlčení se vedení hlavního města snaží vytvořit dojem, že komunikuje s odbornou veřejností i obyvateli města, a je připraveno zohlednit jejich názory. Je to však lživý obraz. Magistrátní odbor památkové péče nedávno vydal povolení pro výstavbu dvou mrakodrapů na Pankrácké pláni, takže se na semináři mohou vést už jen plané řeči, které nic nezmění,“ říká Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Město se podle něj snaží vytvořit si vstřícnou tvář ve chvíli, kdy aktuálně hrozí zařazení Prahy na seznam památek v ohrožení světového dědictví UNESCO. Česká republika totiž dodnes nekonzultovala plánované stavby mrakodrapů na Pankráci s Výborem UNESCO. Stavby se přitom mají nacházet v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace a mají tvořit výraznou novodobou dominantu v blízkosti historického centra města.

Magistrát zamítnul vstup na seminář primátora některým odborníkům, kteří se veřejně postavili proti výškovým stavbám a projevili zájem o účast. Pozván nebyl ani známý kritik projektu mrakodrapů na Pankráci architekt Vlado Milunić. V pátek má na semináři proběhnout uzavřené jednání zástupců pražského magistrátu s představiteli UNESCO, kterého se nesmí zúčastnit dokonce ani nikdo z Národního památkového ústavu ČR nebo Českého komitétu Rady památek a sídel (ICOMOS).

Seminář v primátorské rezidenci přichází po nedávné návštěvě spolupracovnice UNESCO Irene Weise-von Ofen v Praze. Ačkoliv na ni měla být na základě slibu ředitele magistrátních památkářů Jana Kněžínka pozváni zástupci občanských sdružení, jednání bylo tajné a proběhlo bez účasti zástupců veřejnosti. Přestože schůzka byla prezentována jako neformální, byl z ní pořízen formální zápis. Ten následně posloužil jako jeden z argumentů pro povolení mrakodrapů.

Program semináře, který se koná ve čtvrtek a v pátek 15. – 16. března 2007 rezidenci primátora Hlavního města Prahy, Vám na požádání rádi zašleme e-mailem.

Více informací: cepo.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů