Čtvrtek, 25. dubna 2024

Znečištění Rokytky v metropoli nehrozí

Znečištění Rokytky v metropoli nehrozí

PRAHA: Ve středu dopoledne byl zjištěn u pražského potoka Rokytka výskyt neznámé bílé látky. Po šetření na místě bylo zjištěno, že se jedná o vyplavené zbytky stavebního materiálu z nového potrubí dešťového odvaděče a ekologická havárie nehrozí. Usazené nečistoty odstraní správce toku Lesy hl. m. Prahy během několika hodin.

Podle informace oddělení vodního hospodářství magistrátního odboru ochrany prostředí došlo při vpuštění vody do nově vybudované potrubí k vyplavení zbytků stavebního materiálu, který zachytila zemina za zatím ještě nedokončeným potrubím.

„Místo je ohrazeno, do toku Rokytky se nečistoty nedostaly. O jejich vytěžení se starají pracovníci Lesů hlavního města Prahy,“ konstatoval radní hl. m. Prahy Petr Štěpánek. Vzhledem k tomu, že potrubí je budováno v souvislosti s výstavbou domků v této lokalitě, je třeba podle něj lépe okolí potoka zajistit.

Rokytka je po Vltavě a Berounce největší vodní tok na území Prahy. Celková délka toku je 36,2 km, z toho 31,5 km na území města. Díky likvidaci rozsáhlých průmyslových areálů v oblasti Vysočan se okolí Rokytky mění v oblast vyhledávanou pro bydlení, je zde řada nových sportovních a rekreačních ploch a zároveň oblíbených turistických tras. Podél Rokytky vede cyklostezka spojující širší centrum města s jeho okrajem.


Zdroj: Magistrát hl.m. Prahy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů