Sobota, 20. dubna 2024

Chebská radnice řeší, jak snížit dotace na likvidaci odpadu

Chebská radnice řeší, jak snížit dotace na likvidaci odpadu

Cheb - Chebská radnice se bude zabývat tím, jak snížit vysoké dotace na likvidaci komunálního odpadu ve městě. V Chebu platí obyvatelé roční poplatek v maximální výši, tedy 500 korun, přesto výběr ani zdaleka náklady na likvidaci odpadu nekryje. Ani rostoucí třídění odpadu náklady nesnižuje. Starosta Chebu Jana Svoboda nevyloučil ani možnost, že by se město vrátilo k placení za popelnici, místo paušálního poplatku, řekl ČTK.

"Bylo by nerozumné neuvažovat o systému, který by vedl k ekonomičtějšímu výběru a zároveň čistějšímu městu," uvedl Svoboda. "Teď začneme dávat dohromady všechny podklady. Chceme, aby na tom město neprodělávalo. Když to jde jinde, může jít i v Chebu," uvedl Svoboda.

Cheb ročně vybere na poplatcích asi 17 milionů korun. Celkové náklady na likvidaci komunálního odpadu ale dosahují až ke 30 milionům. Radnice chce proto hledat cesta, jak zefektivnit výběr poplatků a zároveň snížit náklady. "Problém je, že zatímco skládkování i náklady firem, které likvidaci odpadu zajišťují rok od roku rostou, poplatek od svého zavedení zůstal stejný," doplnil místostarosta Chebu Miroslav Plevný.

Ani stále rostoucí separace odpadu zatím výrazně nesnižuje celkové náklady. Podíl separovaného odpadu přitom v Chebu v posledních letech vzrostl na dvojnásobek. Zatímco loni vytřídili obyvatelé Chebu 452 tun separovaného odpadu, ještě v roce 2003 to bylo jen 215. 

I když třídění odpadu snižuje množství komunálního odpadu, které se musí ukládat na skládky, samo o sobě je v Chebu ztrátové. Loni stála likvidace separovaného odpadu město přes 2,1 milionu korun, od společnosti Ekokom, která zajišťuje zpětný odběr separovaných odpadů, město získalo téměř 589 000 korun.

Pavel Peňás
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů