Pátek, 29. března 2024

Na druhý pohled: Globální dohady

Na druhý pohled: Globální dohady
Proti těm, kdo chtějí zastavit oteplování planety, stojí ti, kdo z emisí těží.

Připusťme, že se klima poslední dobou skutečně mění. To je víceméně jisté. Dejme tomu, že nejde o výkyv, ale o trend. To jisté není. A uznejme, že to je v důsledku činnosti lidí. Tomu leccos nasvědčuje, ale mluvit o tom jako o prokázaném faktu není poctivé. Úhrnem předpokládejme, že oteplování má ty příčiny a ten dosah, jak dnes tvrdí pesimisté.

To kupodivu není ta hlavní otázka. Ta zní: Dá se s tím vůbec něco dělat? Lidstvo není na řešení problémů planetárního rozměru zařízeno. Snad jediný protipříklad je vymýcení pravých neštovic.
A to se zdařilo jen proto, že se neštovic nikdo nezastal. Dnes by to možná dopadlo jinak, nějaký Spolek na ochranu diverzity mikrobiálního života by třeba zdemoloval pár laboratoří a nakonec vysoudil na WHO či na kom několik baněk s kulturami.

Scénáře, jak postupovat v boji proti globálnímu oteplování, jsou předem odsouzeny k porážce, pokud existují země, které těží ze znečišťování ovzduší. Dohoda o jednotném postupu proti němu - nikoli deklarativní, ale vymahatelná - se zdá být stejně blouznivá jako chiméra "úplného a všeobecného odzbrojení". Jeho užitečnost a současná nemožnost je zřejmá.
Vypadá to, že má-li klimatická katastrofa přijít, bude muset nejprve skutečně přijít. Změníme se až potom, pod tlakem okolností. V předstihu nikdy.

AUTOR: Petr Koubský
ideesfixes.blogspot.com
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů