Pátek, 19. dubna 2024

V Libereckém kraji se opraví hlavně koryto Jizery zničené povodní

V Libereckém kraji se opraví hlavně koryto Jizery zničené povodní
LIBEREC - Na odstraňování škod po loňských záplavách v Libereckém kraji použije letos Povodí Labe přes 17,5 milionu korun. Nejvíce peněz si vyžádá oprava poničeného koryta řeky Jizery na Jablonecku a Semilsku a potoka Jeřice v Chrastavě na Liberecku.

Další peníze na likvidaci škod uvolní Povodí Labe a ministerstvo zemědělství v příštích letech. "Loňské povodně v Libereckém kraji postihly hlavně Jizeru, Jeřici, Mumlavu a Bílou Desnou," řekl mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek.

Horší byla velká voda v létě, kdy na hřebenech Krkonoš a Jizerských hor spadlo během dvou srpnových dnů až 200 milimetrů srážek. Na 13 řekách a potocích Libereckého kraje spočítalo Povodí Labe škodu na více než 46 milionů korun. Záplavy z přelomu března a dubna 2006 napáchaly na osmi řekách a potocích škodu bezmála 25 milionů korun.

Jak jarní, tak i letní povodeň zasáhly Jizeru, Smědou a Jeřici. Na Jizeře vznikly při obou živelních pohromách celkové škody za více než 26,5 milionu korun. Na Jizeře a dalších tocích velká voda poničila břehy, opěrné zdi, stavidla nebo kamenné spádové stupně. Koryta se zanesla naplaveninami.

Nejdražší bude letos oprava koryta Jizery mezi Železným Brodem a Příšovicemi u Turnova. Povodí Labe na ni vynaloží téměř 4,8 milionu korun. V Jablonci nad Jizerou si práce na likvidaci povodňových škod v korytě řeky vyžádají skoro 1,6 milionu korun. Práce začnou až poté, co pomine nebezpečí povodní, jež v minulých letech přicházely především v první polovině jara,

"Rozsáhlé škody na krkonošské Mumlavě za zhruba sedm milionů korun jsme museli odstranit již loni. Kdyby nyní přišly další záplavy, řeka by své okolí ohrožovala ještě více než při srpnových lijácích," uvedl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.

Ničivé povodně na Jizeře a dalších tocích přišly loni téměř rok poté, co vodohospodáři v říjnu 2005 odstranili poslední škody po záplavách z léta 2002. S pracemi Povodí Labe začalo v srpnu 2003 a zaplatilo za ně 80 milionů korun. Škody likvidovalo na Jizeře až po soutok s Labem, na Kamenici, Smědé, Bílé Desné nebo na Lužické Nise. Rekonstruovaly se například poničené kamenné příčné stupně nebo se zpevňovaly narušené břehy.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů