Pátek, 19. dubna 2024

Na moravskoslovenském pomezí vznikne nová přírodní rezervace

Na moravskoslovenském pomezí vznikne nová přírodní rezervace

Už v letošním roce má vzniknout v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty nová národní přírodní rezervace Javorina s unikátním pralesem. Po šumavském Boubíně tu bude druhý prales na území České republiky. 

Ve Strání, což je poslední moravská obec v této lokalitě, proto začali přemýšlet, jak místo ještě více turisticky zatraktivnit. A přišli na to. Na kopci Jelenec, což je vrchol vedle Velké Javořiny, vybudují rozhlednu. Místostarosta Strání Antonín Zámečník to řekl kolegyni Věře Hotařové.

Proto jsem se také ptala, jestli už mají ve Strání jasnou představu, jak bude rozhledna vypadat nebo zda jsou to zatím jenom snové vize. Je tam stará vojenská hláska, která je nevyužitá a je velmi zachovalá. Kdysi patřila Slovenskému státu, území je české, takže řešíme teď problém navrácení toho majetku. Jak daleko jste v těch jednáních? Tak proběhlo nějaké jednání na úrovni Lesů ČR a Lesů SR, jako vlastníků pozemků, pak také s armádami SR a ČR o navrácení toho majetku.

A vypadá to, že je to na dobré cestě, že se to podaří? Zatím je to tak napůl. Ten objekt by se musel nějak více rekonstruovat nebo byste jenom doopravili případné poškozené části? Musel by se rekonstruovat. Těchto objektů bylo v ČR myslím 8, takže už existuje projektová dokumentace, kde se tyto staré vojenské hlásky využily na rozhlednu, takže by se už nemuselo něco vymýšlet.

Nicméně zase půjde o to, dotáhnout tam tu další infrastrukturu, která je s tím spojená. Takže ty náklady by podle prvních odhadů byly 3-5 milionů korun. Ale zase je to vlastně výhodná investice pro české i slovenské mikroregiony, udělat společný projekt přeshraniční spolupráce. Základem je ovšem dát to do nějakého stavu, protože teď je to vlastně všech a nikoho.

Takže konkrétním vlastníkem by měla být obec Strání? Bylo by to asi nejlepší, když je to na katastru obce. Co se týká potom financování té opravy, hledali byste nějaké investory nebo byste se obrátili na stát? Určitě bychom našli co nejvhodnější způsob, zase můžeme využít ty přeshraniční fondy, další fondy, které jsou anebo ty, které nastávají v tom plánovacím období 2013.

Možná byste trochu mohl popsat, jak taková hláska vypadá, z čeho je postavena, jak je vysoká? Tak je to železná konstrukce na betonových základech a je vysoká 47 m. Podle armády, která tyto hlásky vlastnila a udělala ty rekonstrukce, protože je někde využívá, tak rozhledna by byla zhruba ve 30 m. Ta zbývající část by musela být z bezpečnostních důvodů např. využita některými operátory. O tom jednáme také.

V jaké nadmořské výšce se ten objekt nachází? Velká Javořina má 980 m a ta hláska je snad o nějakých 10 m níž. Takže ten rozhled by tam byl skutečně nevídaný. Podle pamětníků za krásné viditelnosti lze z hlásky dohlédnout až do Vídně.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů