Čtvrtek, 25. dubna 2024

Žáci soutěží také ve sběru drobných elektrospotřebičů

Žáci soutěží také ve sběru drobných elektrospotřebičů

Praha – Letos poprvé mohou žáci mateřských, základních a středních škol v rámci „Velké ceny Nestlé a Českých sběrných surovin“ odevzdávat také drobné elektrospotřebiče. Od září 2006 jich sebrali celkem 252 kusy, nejvíce se jich podařilo shromáždit v Malém Újezdě a Cítově u Mělníka.

Integrovanou základní a mateřskou školu v Malém Újezdě navštěvuje pouhých 30 žáků. Přesto od začátku školního roku sebrala již 114 drobných elektrospotřebičů. „Děti mají radost, když si rodiče zakoupí nějaký nový elektrospotřebič, že můžou starý přinést do školy a nemusí jej vyhodit do komunálního odpadu,“ říká ředitelka školy Marie Urbánková. „Když děti něco přinesou, třeba šlehač od babičky, uděláme jim čárku. Každý měsíc pak vyhodnotíme nejlepšího sběrače z každé třídy a výsledky zveřejníme na školní nástěnce,“ doplňuje.

V nedaleké základní a mateřské škole Cítov soutěží nejen děti, ale i učitelé. „Děti tak vidí, že se snažíme sbírat i my, a ještě více je to motivuje,“ vysvětluje sběrová referentka Jana Porcalová. Škola s 33 žáky zatím nasbírala 110 malých elektrospotřebičů. „Libí se nám, že je to ekologická akce, která nejen vyčistí sklepy a domácnosti, ale pomůže i dobré věci. Drobné elektrospotřebiče díky této soutěži přijdou tam, kam přijít mají a děti se naučí, že ne všechno patří do odpadkového koše. Účast a zapálení rodičů je díky dětem nesmírná, soutěž motivuje celé okolí Cítova,“ dodává.

V pořadí již třináctý ročník sběrové soutěže pořádá společnost České sběrné suroviny pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Magistrátu hlavního města Prahy a Středočeského kraje, letos navíc ve spolupráci s kolektivním systémem Elektrowin. Kromě tradičního papíru žáci sbírají také plastová víčka z PET lahví, hliník, nápojové kartony a letos poprvé také drobné elektrospotřebiče, jako jsou žehličky, opékače topinek, fény, mixéry a vysavače.

Elektrowin, a. s., byla založena 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému, zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím 360 sběrných dvorů, téměř 890 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 2 500 obcích smluvně pokrývá přes 71 % obyvatel České republiky.

 

České sběrné suroviny, a. s., staví na trvalých tradicích a zkušenostech získaných dlouholetým působením v oblasti služeb nakládání s odpady, jejich úpravami a přípravou pro recyklaci či jiné způsoby zpracování. V průmyslové sféře zajišťuje svoz komunálních odpadů, separovaný sběr, recyklaci využitelných odpadů, likvidaci nevyužitelných a poradenské služby v oblasti odpadového hospodářství. Obcím, zejména ve Středočeském kraji, nabízí svoz komunálního odpadu, separovaný sběr, svoz nebezpečných odpadů a služby spojené s vedením evidence.

Pro bližší informace prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná, Elektrowin, e-mail tana.pokorna@elektrowin.cz

Květoslava Hrubešová, Omne bonum, e-mail hrubesova@omnebonum.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů