Čtvrtek, 28. března 2024

Českému venkovu hrozí, že přijde o dotace

Českému venkovu hrozí, že přijde o dotace
Českému venkovu hrozí, že přijde o 13 miliard korun, které měl letos dostat na svůj rozvoj z evropského a českého rozpočtu. Tyto peníze blokuje Evropský parlament kvůli sporu s členskými státy Evropské unie.

Ministři zemědělství EU, včetně českého zástupce Petra Gandaloviče, včera schválili kompromis, který by podle nich měl urovnat konflikt a odblokovat financování evropského Fondu rozvoje venkova. Ani tento návrh ale nemusí podle části europoslanců stačit.

Kompromis nestačí

Jádrem sporu je už od loňska návrh komise, podle kterého by členské státy mohly dobrovolně snížit přímé platby svým zemědělcům, tedy dotace na produkci, až o dvacet procent. Získané peníze by pak mohly převést do programů rozvoje venkova, tedy na zlepšování infrastruktury vesnic, ochranu životního prostředí nebo podporu diverzifikace podnikání zemědělských firem.

O toto opatření žádaly dvě země, Británie a Portugalsko, které takto evropské fondy v minulosti již využívaly. Ostatní státy EU, včetně Česka, dál chtějí vyplácet přímé platby zemědělcům v plné výši, ale proti návrhu nic neměly. Proti se ale už dvakrát postavil Evropský parlament. Ten tvrdí, že by takový krok narušil rovnováhu společné zemědělské politiky a vedl k opětovné "nacionalizaci" podpory zemědělství.

Parlament proto zablokoval 20 procent peněz z evropského rozpočtu na letošní rok, které jsou určené na rozvoj venkova. Chtěl tak přinutit členské státy k ústupku. EK proto zatím nemůže schválit ani dotace jednotlivým zemím na programy rozvoje venkova, ani jejich spolufinancování z národních rozpočtů. V případě Česka je letos ohroženo celkem 13,2 miliardy Kč.

Ministři zemědělství EU možnost převodu peněz omezili jen na země, které tento postup využívaly v minulosti, tedy na Británii a Portugalsko. "Umožní to ale parlamentu, aby bez nějaké velké ztráty tváře odblokoval financování evropského fondu pro rozvoj venkova. Pro Česko je to dobrá zpráva," řekl ministr Gandalovič.

Návrh by měl možná ještě tento týden dostat na stůl rozpočtový výbor europarlamentu. Všichni europoslanci by pak o něm měli hlasovat na dubnovém nebo květnovém plenárním zasedání.

Velké části Evropského parlamentu ale ani tento kompromis nebude stačit. Tvrdí to alespoň europoslanec za ODS Hynek Fajmon, který je členem rozpočtového výboru. "Přál bych si, aby návrh prošel, ale velmi o tom pochybuji," tvrdí Fajmon. "Západoevropští poslanci budou pod velkým tlakem svých zemědělců. Brání totiž princip samotný, že by financování zemědělství mělo být regulováno na evropské, nikoli národní úrovni."

Pokud poslanci návrh neschválí, český venkov by letos nemusel 13 miliard korun dostat vůbec nebo jen s výrazným zpožděním.

Další ohrožené podpory

Českým zemědělcům ale hrozí i další potíže s evropskými dotacemi. Brusel totiž tlačí Česko k tomu, aby změnilo princip jejich vyplácení. Od letoška mohou zemědělci v celé unii získávat přímé platby jen plošně, podle počtu hektarů, zatímco dosud tyto dotace cíleně zvýhodňovaly některé obory jako chov skotu nebo pěstování chmele a lnu.

Stejná pravidla přitom platí i pro peníze, kterými evropské fondy dorovnává český stát. Ten ale se změnou pravidel nechce souhlasit. V současnosti je jediným v EU. Gandalovič přiznává, že se Česku nedaří názor komise změnit. Dnes chce ještě přesvědčovat eurokomisařku pro zemědělství Mariann Fischer-Boelovou, aby Čechům dala výjimku a nenutila je ukončit podporu jednotlivým oborům. "Podniknu ještě jeden poslední pokus přemluvit paní komisařku, aby dodržela to, co nám fakticky přislíbila při své návštěvě Česka, tedy že pro rok 2007 ještě budeme moci postupovat podle původního systému," řekl včera ministr.

Pokud Fischer-Boelová Gandalovičovi nevyhoví, postihne to ty obory českého zemědělství, které dostávaly dotace podle výrobků, a přinese administrativní zátěž.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů