Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci do května rozhodnou, co s bělokarpatskou daňčí oborou

Ochránci do května rozhodnou, co s bělokarpatskou daňčí oborou

CHRÁNĚNÁ krajinná oblast (CHKO) Bílé Karpaty rozhodne do května o dalším osudu daňčí obory na území přírodní rezervace Kútky u Radějova na Hodonínsku. Oblast s vzácnou květenou patří mezi takzvané bělokarpatské louky. Tamní chráněné rostliny ale podle ekologů poškozují daňci.

Zlepšení situace
"Celoroční spásání rozhodně nesvědčí porostu v rezervaci. Kdyby do ní byli daňci vpouštěni jen na omezenou dobu, celou situaci by to výrazně zlepšilo," řekla včera pracovnice správy Bílých Karpat Ivana Jongepierová. Ochranáři se v dubnu se situací v rezervaci seznámí, poté rozhodnou o řešení problému. Daňčí obora se rozkládá na bezmála 1.500 hektarech. Rezervace tvoří jen její malou část. Obora patří podniku Lesy ČR, který ji pronajal známému výrobci potravin - společnosti Hamé Babice.

Omezený přístup
Vysoká podle odborníků spásá vzácné rostliny v rezervaci, kterým ani neumožňuje vyrůst. Celou lokalitu poškozuje svými kopyty i výkaly. Ochranáři by považovali za nejvhodnější, kdyby měli daňci na území přístup jen na dva týdny v roce. Po spasení trávy by pak měli být přemístěni do jiné části obory. Výsledkem současného stavu je podle ekologů poškozování lokality, v níž roste 26 druhů velmi vzácných rostlin. Patří mezi ně také orchideje, kosatce, vstavače nebo ostřice.

Název zdroje: Metro

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů