Pátek, 19. dubna 2024

Klaus: Boj s oteplováním je plýtvání

Klaus: Boj s oteplováním je plýtvání
Až si dnes američtí kongresmani přečtou dopis českého prezidenta Václava Klause, jehož požádali o názor na globální oteplování, mnoho nového se nedozvědí. Klaus ve své čtyřstránkové reakci, kterou do Sněmovny reprezentantů zaslal, vesměs opakuje své už dříve vyřčené teze.

"Mým cílem není přinášet další argumenty do vědecké debaty o klimatu," píše hned na začátku dokumentu, který mají HN k dispozici.

Jako komunismus

Otázky k problematice globálního oteplování zaslali Klausovi republikánští kongresmani z podvýboru pro energetiku a kvalitu ovzduší. Ptali se, zda člověk přispívá ke klimatickým změnám, jak a zda vůbec by je měla politika řešit. Hrad chce dokument oficiálně zveřejnit až po dnešním slyšení.

"Snaha bojovat proti rostoucí sluneční aktivitě či pohybu oceánů je zjevným plýtváním společenských prostředků," uvádí v dopise Klaus, který už v minulosti mnohokrát označil globální oteplování za mýtus.

Na mušku si přitom opět bere ekology. A podobně jako před týdnem, kdy při jedné přednášce ve Washingtonu prohlásil, že "environmentalismus je tím nejnebezpečnějším -ismem", jej v dokumentu srovnává s komunismem. "Komunismus vystřídalo nebezpečí ambiciózního environmentalismu. Tato ideologie pod hesly o ochraně Země - podobně jako staří marxisté - se snaží nahradit svobodný spontánní vývoj lidstva jakýmsi centrálním (nyní globálním) plánováním celého světa," píše Klaus kongresmanům a doporučuje, aby se lidstvo raději připravovalo na důsledky klimatických změn. Negativní dopady podle něj nemusí převážit, mohou se například zúrodnit oblasti, které jsou dnes kvůli studenému podnebí neobyvatelné.

"S prezidentovým dopisem je potíž. Argumentace není pravdivá ani nepravdivá, ona prostě s předmětem debaty vůbec nesouvisí. Nepře se s propočty klimatologů a ekonomů ani jim nepřitakává, ale jednoduše se jimi nezabývá," říká Vojtěch Kotecký z hnutí Duha, který na žádost HN Klausův dopis prostudoval. "Příznačně v celém textu není jediné číslo, jediný konkrétní údaj, jediný příklad, jediná statistika. Vědci se přitom shodují, že rostoucí koncentrace skleníkových plynů vyvolá vážné výkyvy podnebí," dodává Kotecký.

Opačný názorový pól dnes v Kongresu představí bývalý americký viceprezident Al Gore, který změnu klimatu označuje za "nejhorší krizi, které svět nyní čelí". Jeho aktivita již na americké společenské scéně učinila z globálního oteplování široce diskutované téma. Argumentuje grafy a snímky ukazujícími ústup ledovců, důsledky stoupající mořské hladiny a odkazuje na názory odborníků.

Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka i proto hrozí, že se Klaus svými odpověďmi zesměšní. Extrémní prezidentovy názory navíc podle Bursíka poškozují Česko. "Kdyby bylo na něm, dostali bychom se do izolace," uvedl Bursík, jenž je Klausovým dlouholetým kritikem.

Duel se nečeká

Dosud se mělo za to, že na půdě Kongresu se odehraje duel Klaus versus Al Gore. Jenže kongresmani podle všeho neoslovili pouze tyto dva politiky. "Probírala jsem to s našimi americkými kolegy a ti mě upozornili, že Klaus byl jedním z mnoha těch, kteří ty otázky ke klimatu z Kongresu dostali. Členové kongresu dotazy poslali i řadě odborníků a nevládních organizací v celém světě," poznamenala Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku.

Klausovy názory na globální oteplování jsou nicméně v Americe známé. Když Klaus v nedávném rozhovoru HN uvedl, že podle něj jde o falešný mýtus, interwiev si všimla nejsledovanější americká zpravodajská kabelová televize Fox News. V jednu chvíli se na obrazovce objevily fotky Al Gorea a Václava Klause s textem jejich navzájem si protiřečících vyjádření.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů